Manevrarea picturii PDF Imprimare Email
Autor Andreea Michescu, Ioan Darida   
Sâmbătă, 11 Noiembrie 2017 11:13
Table of contents
« Anterior All Pages Următor »

 

 OCB7240Un principiu fundamental în conservarea patrimoniului mobil pictat este manevrarea în condiții de siguranță. Nevoia de a manevra piesele din această categorie patrimonială poate apărea în anumite momente: când piesa părăsește spațiul în care a fost depozitată și se dorește expunerea ei, ori atunci când este transportată dintr-o încăpere în alta sau dintr-o clădire în alta. Regula principală ce se impune în aceste situații este manevrarea pe durată cât mai scurtă cu putință, de asemenea momentele de manevrare ale pieselor ar trebui să aibă o frecvență cât mai redusă. Cu cât o piesă este mai mult mutată și atinsă cu atât riscul deteriorării ei crește.


Pentru picturile pe panou mobil sunt importante câteva măsuri ce trebuie luate atunci când ele se doresc a fi mutate din pozițiile lor de expunere, atunci când ajung din spațiile de depozitare în cele de expunere și chiar și atunci când ele părăsesc un spațiu în care au fost conservate o perioadă îndelungată de timp și ajung fie în noul spațiu pregătit de colecționar dinaintea achiziției fie chiar și în laboratorul de conservare-restaurare.


Picturile trebuie manipulate cu cea mai mare grijă, atenție și doar în situațiile în care s-au planificat cu minuțiozitate toate mișcările la care piesa va fi supusă. Cele mai multe degradări ale pieselor survenite în timpul mutărilor apar ca urmare a desconsiderării celor mai mici riscuri și a ignorării celor mai simple precauții ce pot fi luate.

 

Considerațiuni premergătoare manevrării picturilor


1. Examinați cu atenție piesa ce se dorește a fi mutată din poziția în care se află

Dacă este posibil, informați-vă cu privire la spațiile în care a fost depozitată piesa anterior. Inspectați suprafața picturii pentru identificarea posibilelor forme de degradare (desprinderi). Dacă suprafața picturii este stabilă, examinați și versoul lucrării. Dacă lucrarea este înrămată, asigurați-vă că rama este rezistentă din punct de vedere structural iar lucrarea este fixată bine în ea. Nu manevrați lucrările ce nu par a se afla în condiții stabile (cele care prezintă desprinderi ale picturii) și solicitați expertiza unui restaurator/conservator.


             2. Planificați cu grijă manevrarea

Este foarte importantă stabilirea rutei pe care vă veți deplasa cu lucrarea în mâini. Eliberați căile pe care urmează să circulați și pregătiți locul în care urmează să așezați piesa, chiar dacă acesta nu este cel final. Dacă piesa are dimensiuni mari asigurați-vă că manevrarea ei prin diverse căi de acces (uși, scări între nivele) este realizabilă și se face cu ușurință. În acest sens lucrarea poate fi măsurată în punctele de anvergură ale dimensiunii ei, aceste măsurători fiind coroborate cu cele ale căilor prin care trebuie să treacă. Planificați toate mișcările pe care este necesar să le faceți atunci când transportați piesa – modificări ale poziției ei (orizontale, verticale, în plan înclinat etc.).

 

Tipuri de manevrare în siguranță

Nu vă grăbiți! Manevrați câte o piesă, nu mai multe odată. Stabiliți de câte persoane este nevoie pentru realizarea în siguranță a mutării, stabiliți rolul fiecăreia în parte și asigurați-vă că cel puțin un observator va monitoriza și atenționa în caz de nevoie cu privire la eventuale pericole. Niciodată, nimeni dintre cei responsabili cu mutarea piesei nu trebuie să meargă cu spatele în direcția altor piese valoroase (piese de mobilier mare sau mic, obiecte ceramice, de sticlă sau metal) pentru evitarea degradării lor dar și accidentele la care pot fi supuse persoanele din preajma acțiunii sau chiar cele ce acționează în acel moment.


Este de preferat ca pictura să fie transportată cu fața spre cel ce o manevrează pentru a o observa pe timpul manevrelor. Nu apucați niciodată piesele de diversele sisteme de expunere (fire, cârlige, lanțuri, cuie etc.), acestea pot în orice moment să cadă sau să iasă din locașul lor, producând degradări lucrării. În cazul în care piesa trebuie să fie preluată de altă persoană pentru continuarea manevrării ei, nu o înmânați niciodată, ci așezați-o într-un loc din care acesta poate să o preia cu ușurință.

<< Început < Anterior 1 2 Următor > Sfârşit >>
(Pagna 1 din 2)
 
Google bookmarkDel.icio.usTwitterFacebook
Author of this article: Andreea Michescu, Ioan Darida

Alte articole publicate de acest autor


Editura ACS

patrimoniu pentru copii

Arbore 14 mic pt site

Login FormSubscribe Here

pentru a primi stirile paginarestaurarii.ro scrieti aici adresa voastra de email

Autori

Joomla Templates and Joomla Extensions by JoomlaVision.Com