Un miop prin Romania - biserici fortificate din Transilvania PDF Imprimare Email
Autor Ovidiu Bastea   
Marţi, 28 Iunie 2011 22:02

 

05_OCB1436-StejarisDacă ajungi in sudul Ardealului orice direcţie alegi - găseşti ceva: un Sibiu, un Mediaş, o Sighişoara şi câte altele. Dar eu am o listă din care aleg: câteva din cele 106 aşezări cu biserici fortificate din zonă. O listă lungă şi zău dacă nu o s-o termin, şi-apoi o s-o iau de la capăt, cu toate drumurile dărăpănate şi cu toate indicatoarele lipsă şi cu toate localităţile care nu există pe gps.

Dar merită, merită să te urci in turla de la Cârta şi să-ţi imaginezi cum călugării cistercieni se plimbau pe la o mie două sute prin curtea în care astăzi stau localnici răpuşi de războaiele grozave şi moderne. Iar daca preotul evanghelic e prin preajma îţi poate deschide şi biserica, şi daca mai are în vizită câteva din rudele din Germania, ai putea să asculţi şi-un cântec de orgă silabisit de unul din nepoţeii de peste hotare.

03-OCB1323-carta01-OCB_04292008_136_Viscri_copy_302-OCB_04292008_045_Mesendorf06_OCB1415

Şi merită să treci prin Cinşor, unde, dacă e vară devreme, ai putea să prinzi serbările cetăţii. Iar dacă procesiunea religioasă nu te încântă atât de mult, zidurile, turlele, perii din curtea interioară sunt în sine o atracţie. De-aici dacă mergi spre Cincu şi-apoi faci iaraşi la stânga printre dealuri, o să te bucuri, cel puţin de drum. Printre curbele cam de raliu şi pline de văi ale şoselei ai să găseşti alte biserici din secolul XIII-XIV precum Toarcla, Bruiu, Şomartin.


De aici te poţi îndrepta spre nordul judeţului Sibiu, să participi la serbările transilvaniei din Biertan, unde, ca şi în Valea Viilor, biserica fortificată face parte din Patrimoniul Mondial UNESCO. Dacă drumul te duce de la Sighişoara spre Braşov, e musai să te-abaţi de la Buneşti, câţiva kilometri spre est. La Viscri, încă din secolul XIII se află una din cele mai pitoreşti biserici săseşti - albă, curată, bine îngrijită aflată încă în serviciu. Satul e ca un decor de film pentru poveştile rurale de-acum mai bine de-un secol. Casele sătenilor, toate declarate monument istoric, sunt renovate numai prin metode tradiţionale fiind atent supravegheate de UNESCO şi celelalte fundaţii aflate aici. În cazul în care căutai şosete de lână, aici, cam 125 de femei din sat împletesc 10000 de perechi de şosete, mănuşi, căciuli, pulovere sau papuci de pâslă... pe an... fireşte. Mă gândesc că se opresc din împletit doar când vine Prinţul Charles la reşedinţa lui de vară, să-l mai ajute la curăţat ograda.

 

 Când realizez că cele două trei zile ce mi-am propus pentru hoinăreala asta s-au cam prapădit, arunc repede un ochi pe hartă să vad ce-ar mai fi foarte aproape, mă conving să las pe data viitoare Dîrju, Meşendorf, Mercheaşa dar mă opresc puţin Rupea, poate arunc un ochi şi la Roadeş, las în urmă Braşovul, Valea Prahovei şi până acasă trec repede în revistă ce-am văzut ce-am ratat şi care din cele peste 100 de aşezări cu biserici fortificate vor fi în următorul traseu.text & photo by Ovidiu Bastea 
 
Google bookmarkDel.icio.usTwitterFacebook

Our valuable member Ovidiu Bastea has been with us since Miercuri, 04 Noiembrie 2009.


Alte articole publicate de acest autor


Editura ACS

Muzeul Ascuns

Arbore 14 mic pt site

patrimoniu pentru copii

Arbore 14 mic pt site

Login FormSubscribe Here

pentru a primi stirile paginarestaurarii.ro scrieti aici adresa voastra de email

Autori

Joomla Templates and Joomla Extensions by JoomlaVision.Com