patrimoniu pentru copii
Patrimoniul pe înțelesul celor mici - Vizitând un lăcaș de cult (II) PDF Imprimare Email
Autor Laura Hangiu   
Vineri, 11 Noiembrie 2016 10:36

 

Fig.4 plan_stavroVizitând un lăcaș de cult

 

Trecând pragul bisericii ajungem într-o primă încăpere, pornaosul. Aici, în funcție de specificul perioadei în care biserica a fost construită întâlnim un anumit stil al picturii murale cu decorații mai mult sau mai puțin bogate, cu scene din sinaxar și, în zona inferioară, tabloul votiv ce-i înfățișează pe ctitorii bisericii. Sinaxarul este un calendar în care sunt descrise pe scurt viețile sfinților.

Spațiul pronaosului este deseori separat de cel al naosului fie printr-o serie de arce care se sprijină pe coloane, fie printr-un perete despărțitor.

 
Patrimoniul pe înțelesul celor mici - Vizitând un lăcaș de cult (I) PDF Imprimare Email
Autor Laura Hangiu   
Vineri, 11 Noiembrie 2016 10:15

 

Fig.2Vizitând un lăcaș de cult 

 

Am învățat cum să privim monumentele și am descoperit elementele decorative ce-i dau identitate și-i construiesc personalitatea, iar acum suntem pregătiți să ne îndreptăm atenția și către lăcașurile de cult.

Deseori am intrat într-o biserică, dar oare am realizat că ea este îndreptată întodeauna către est? Că în interior găsim anumite obiecte de mobilier și picturi murale specifice edificiilor de cult religios? Haideți să ne imaginam o vizită la biserica Stavropoleos și să notăm pe parcurs elementele structurale și decorative ce alcătuiesc acest edificiu.

 
Elementele structurale, funcționale și estetice PDF Imprimare Email
Autor Laura Hangiu   
Vineri, 11 Noiembrie 2016 09:11

 

harta elementelor_decorative-1_coverElementele structurale, funcționale și estetice

 

Orice clădire este alcătuită din elemente structurale, dar și dintr-o serie de elemente decorative specifice stilului căruia îi aparține. Atunci când spunem elemente structurale ne referim de fapt la rezistența și stabilitatea clădirii.

E mai ușor să ne imaginăm structura ca pe un schelet pe care elementele decorative se sprijină. Identitatea și valoarea unei clădiri, a unei construcții sunt date de elementele decorativ-estetice pe care aceasta le are.

Atunci când vorbim de elemente decorative ne referim la ancadramente, frontoane, coloane, capiteluri, reliefuri, feronerie, picturi murale, vitralii. Dar știm oare ce reprezintă toate aceste elemente și unde le putem întâlni? Haideți mai întâi să le definim, iar apoi să atribuim fiecărei definiții imaginea corespunzătoare.

 
Patrimoniul pe înțelesul celor mici PDF Imprimare Email
Autor Laura Hangiu   
Joi, 10 Noiembrie 2016 09:44

Identitatea unei monument

14713085 1496128920403509_8614348700462481790_oPrivind un monument ne dăm seama că, deși la prima vedere ne pare asemănător cu alte construcții deja văzute, încetul cu încetul el se distinge fie prin dimensiune, formă, materialele folosite, decorații, scopul pentru care a fost construit. Să luăm exemplul Arcului de Triumf.

 
Să privim și să înțelegem monumentele PDF Imprimare Email
Autor Laura Hangiu   
Marţi, 11 Octombrie 2016 13:08

sigla monumentPatrimoniul cultural imobil cuprinde clădiri, ansambluri de clădiri, situri arheologice adică tot ceea ce are valoare artistică și istorică și nu poate fi mutat dintr-un loc în altul. Monumentele fac parte din această categorie a patrimoniului cultural și, pentru a putea fi identificate mai ușor, fiecăruia i s-a atribuit un cod. Adesea am văzut în dreptul monumentului plăcuțe care, în primă fază, ni se par asemănătoare, dar care de fapt sunt un fel de carte de identitate a monumentului. Există o cheie cu ajutorul căreia putem descifra codul înscris pe o astfel de plăcuță și care se numește codul LMI. Acesta reprezintă codul asociat monumentelor enumerate în Lista Monumentelor Istorice (LMI) din România.

 
<< Început < Anterior 1 2 Următor > Sfârşit >>

Pagna 1 din 2

Editura ACS

patrimoniu pentru copii

Arbore 14 mic pt site

Login FormSubscribe Here

pentru a primi stirile paginarestaurarii.ro scrieti aici adresa voastra de email

Autori

Joomla Templates and Joomla Extensions by JoomlaVision.Com