Casa Grigore Berindei PDF Imprimare Email
Autor Oana Marinache   
Marţi, 19 Martie 2013 18:58

copertaCercetare de arhivă a scos la lumină informații inedite despre un imobil datorat arhitectului Cristofi Cerchez (1872-195).


Realizată în 1911 pentru locotenent colonelul Grigore Berindei (1867-1952), situată pe str. Păcii (actuala Schitu Darvarii) la nr. 12, vila se înscrie în stilul neoromânesc și este un exemplu impunător mai ales prin volumetrie și decorație.

 


Așa cum putem afla din Figuri contimporani, publicat între 1911 și 1914 de Teodor Cornel, proprietarul a fost o mare personalitate a istoriei armatei române, ajungând general și aghiotant regal, deținând funcții în mai multe bănci liberale. A fost fiul generalului Anton Berindei (1839-1899) și al Mariei Brăiloiu și s-a căsătorit în 1894 cu Ioana Costinescu (1876-1959), cu care a avut patru copii. De numele lui Grigore Berindei se leagă înființarea Asociației ”Cercetașii României”. Până în 1911 îl găsim cu reședința în Intrarea Amzei nr. 5 pentru ca în 14 iulie să ceară autorizația de construcție pentru casa de 243 m.p. din str. Păcii nr. 12.

Planurile au fost elaborate de arh. Cristofi Cerchez și merită remarcat că proprietarul nu a apelat la vărul său, mult mai celebrul arhitect, Ion D. Berindey (1871-1928), activ în acea perioadă în vecinătate, în parcul Ioanid. În martie 1913 proprietarul revine cu o solicitare de prelungire a autorizației de construcție, dovadă că nu putuse încheia lucrările la timp.


casa1casa2


Vila are subsol, parter și etaj și probabil o mansardă amplă. La subsol au fost proiectate bucătăria, pivnița, cămara, spălătoria. Corpul intrării, prelungit la etaj cu un balcon-pridvor, este în rezalit și conferă vilei un aspect de masivitate, făcând trimitere la cule. Intrarea are o copertină rotundă de lemn pe stâlpi de lemn incizați, fiind inițial concepută diferit, după cum putem observa din planurile de arhivă semnate de arhitect în 18 mai 1911. Accesul se face pe patru trepte, iar la interior se observă o altă diferență de nivel cu trepte, în dreapta aflându-se un birou amplu, spațiul stăpânului casei. Parterul este marcat de două mari spații de primire, salonul și sufrageria, ce se continuă cu o terasă spre curtea interioară. La etaj se află dormitorul matrimonial cu balcon pentagonal spre curtea interioară, salonașul spre balconul-pridvor spre stradă, alte camere și băi.

Fațade de la stradă este dominată de arcurile trilobate ale pridvorului de la etaj și de panourile decorative cu vrejuri și elemente florale.


portret berindeiplan1plan2

 

 
Google bookmarkDel.icio.usTwitterFacebook
Author of this article: Oana Marinache

Alte articole publicate de acest autor


Editura ACS

Muzeul Ascuns

Arbore 14 mic pt site

patrimoniu pentru copii

Arbore 14 mic pt site

Login FormSubscribe Here

pentru a primi stirile paginarestaurarii.ro scrieti aici adresa voastra de email

Autori

Joomla Templates and Joomla Extensions by JoomlaVision.Com