Întreținerea mobilierului PDF Imprimare Email
Autor Sînziana Dumitrescu   
Vineri, 02 Septembrie 2016 11:50
mobila prejmer
Se știe că mobilierul are în primul rând un scop funcțional, neputând fi scutit total de uzură precum alte lucrări de artă. Putem totuși să protejăm piesele de valoare prin minimalizarea acțiunii factorilor de degradare și efectuarea la timp a tratamentelor de întreținere.

Iată câteva recomandări:

Pentru o bună conservare a obiectelor de mobilier vechi acestea trebuie păstrate într-un mediu cât mai constant, fără oscilații bruște ale umidității relative a aerului sau ale temperaturii. Umiditatea scăzută (sub 35%RH) determină deshidratarea structurii lemnoase ce are ca rezultat fisurarea, iar umiditatea crescută (peste 65%RH) favorizează atacul biologic (fungi, insecte xilofage).
Amplasați piesele de mobilier departe de surse de căldură precum sobe, șeminee, calorifere sau alte aparate de climatizare, acestea pot determina fisuri în structura lemnului, descleieri ale componentelor, friabilizarea și îngălbenirea textilelor precum și deteriorări ale lacului sau verniului.


Evitați expunerea la lumină naturală. Razele solare (prin radiațiile ultraviolete și infraroșii) pot determina modificări cromatice și microfisuri ale lacului. Dacă piesele nu pot fi amplasate în spații umbroase ale camerei, se recomandă tragerea draperiilor pe timp însorit sau utilizarea unor ferestre cu filtre împotriva razelor ultraviolete.
Întreținerea curentă a mobilierului stil se va face, în primul rând, prin îndepărtarea perioadică a prafului (indicat săptămânal, în funcție de cantitatea de praf din zonă). Desprăfuirea se poate realiza cu o cârpă moale care să nu lase scame, desprăfuitor cu pene, pensulă moale – în special pentru elemente decorative volumetrice. Praful acumulat sau îndepărtarea lui greșită poate diminua luciul lacului prin fina zgâriere a peliculei, iar în condiții de umiditate ridicată sau în combinație cu urme grase, praful poate adera pe suprafață formând, în timp, depuneri aderente mai dificil de îndepărtat.
Protejarea mobilierului lăcuit se face de regulă printr-o ceruire anuală. Cele mai utilizate pentru mobilierul de artă sunt: ceara de albine, ceara carnauba și ceara microcristalină, aplicată cu o cârpă moale, din microfibre care nu lasă scame. Este de preferat ca operațiunea să fie realizată de un profesionist.

Atenție la produsele comerciale de întreținere a mobilei, ele pot degrada, testați-le mai întâi pe o zonă mică, ascunsă. Evitați folosirea produselor de întreținere pe bază de silicon, sunt greu reversibile și îngreunează eventualele intervenții de restaurare. Cel mai bine este ca aceste produse sa fie evitate, folosind mai curând o cârpă ușor umezită cu apă calduță dacă cantitatea depunerilor o impune.
Nu puneți pe suprafețele lăcuite căni cu lichid fierbinte, lacul se va albi. Același efect îl au alcoolul, acetona și chiar apa dacă rămâne pe suprafață un timp îndelungat.
Aveți grijă la mutarea și transportarea pieselor de mobilier. Este indicată mutarea prin ridicare, nu prin târâre – se ridică piesa susținând-o de corpul principal cum ar fi baza mesei, nu tăblia; la transport piesele vor fi bine ambalate – învelite în carton multicameral sau diferite materiale moi; manevrate cu grijă, așezate în poziție verticală sau culcate pe spate, iar dacă este posibil ușile și sertarele vor fi scoase și ambalate separat.

Pentru lucrări de întreținere mai complexe sau pentru restaurarea pieselor de mobilier valoroase, apelați la serviciile unui specialist. Astfel evitați posibile deteriorări accidentale, puteți recupera obiecte aparent compromise și poate chiar creșteți valoarea lor. 
 
Google bookmarkDel.icio.usTwitterFacebook
Author of this article: Sînziana Dumitrescu

Editura ACS

patrimoniu pentru copii

Arbore 14 mic pt site

Login FormSubscribe Here

pentru a primi stirile paginarestaurarii.ro scrieti aici adresa voastra de email

Autori

Joomla Templates and Joomla Extensions by JoomlaVision.Com