Icoanele pe sticlă – întreținere PDF Imprimare Email
Autor Andreea Michescu   
Sâmbătă, 11 Noiembrie 2017 10:26

 OCB7104

Icoanele pe sticlă reprezintă o categorie de patrimoniu specială datorită fragilității ridicate a suportului picturii – sticla. Manevrarea și intervențiile minore de întreținere (desprăfuire, înrămare) trebuie realizată cu mare grijă deoarece sticla pe care au fost pictate icoanele este foarte casantă și deci sensibilă la atingere.

Sticla realizată manual poate prezenta defecte de realizare, defecte care devin punctele în care sticla se poate sparge sau fisura. De aceea, chiar și simpla ștergere de praf poate constitui un factor care să producă degradări. Întreținerea acestor piese trebuie să se rezume la o desprăfuire extrem de ușoară, cu un pămătuf din fibre sintetice. Icoanele pe sticlă nu trebuie desfăcute din rama originală, chiar și atunci când acest lucru pare foarte simplu (capacul nu este bine fixat, sau ramele nu sunt foarte bine îmbinate la colțuri), deoarece riscul fracturării sticlei este foarte mare. De asemenea, rama nu trebuie să fie forțată prin batere, sticla trebuie să aibă o oarecare lejeritate în rama în care este prinsă.


Nu este bine a se introduce obiecte sau alte materiale prin spațiile dintre rama de lemn și sticlă, acestea putând să disloce eventuale desprinderi ale peliculei de culoare sau să contribuie în timp la modificarea ireversibilă a culorilor. Orice intenție de reparare trebuie adresată unui restaurator specialist.


Icoanele pe sticlă trebuie ferite de lumină excesivă, directă, deoarece peliculele de culoare, foarte subțiri au o sensibilitate extrem de ridicată la radiațiile luminoase și se decolorează rapid, sau își modifică tonalitatea. Piesele din această categorie patrimonială trebuie ferite de umiditate excesivă, prin asta se înțelege și intervenția cu substanțe lichide utilizate în mediul casnic pentru curățarea sticlei (apă, alcooli industriali sau alte substanțe chimice). Există riscul ca aplicarea acestora pe suprafața sticlei să rezulte cu infiltrarea lor pe spatele icoanelor și să afecteze peliculele de culoare.


Depozitarea pe termen lung a icoanelor pe sticlă trebuie să se facă în condiții de luminozitate redusă, piesele trebuie așezate fie în cutii special concepute pentru conservarea lor, în plan orizontal fie agățate prin sisteme sigure de prindere. Nu se recomandă împachetarea excesivă a pieselor, ci simpla protejare cu hârtie și/sau materiale textile neacide.


afcn-mic thumb_medium100_100


Proiect cultural "Despre restaurare - mobil" co-finanțat de Administrația Fondului Cultural Național.
„Proiectul nu reprezintă în mod necesar poziţia Administrației Fondului Cultural Național. AFCN nu este responsabilă de conținutul proiectului sau de modul în care rezultatele proiectului pot fi folosite. Acestea sunt în întregime responsabilitea beneficiarului finațării.”

 

 

 
Google bookmarkDel.icio.usTwitterFacebook
Author of this article: Andreea Michescu

Alte articole publicate de acest autor


Editura ACS

Muzeul Ascuns

Arbore 14 mic pt site

patrimoniu pentru copii

Arbore 14 mic pt site

Login FormSubscribe Here

pentru a primi stirile paginarestaurarii.ro scrieti aici adresa voastra de email

Autori

Joomla Templates and Joomla Extensions by JoomlaVision.Com