lemn
Modul de acțiune a agenților tensioactivi PDF Imprimare Email
Autor Andreea Michescu   
Marţi, 28 Martie 2017 03:43

 

Tensioactivi IIMoleculele substanțelor tensioactive se pot reprezenta schematic având o catenă liniară lungă și un capăt scindat de două legături duble.

Atunci când o anumită cantitate de agent tensioactiv se adaugă într-un mediu apos, moleculele agentului tensioactiv vor avea tendința de a se reorganiza, minimalizând interacțiunile nefavorabile dintre partea lipofilă și mediul apos; se vor dispune deci, la suprafața lichidului, la interfața dintre apă și aer[1].

 
Despre agenții tensioactivi PDF Imprimare Email
Autor Michescu Andreea   
Joi, 17 Noiembrie 2016 14:08


Tensioactivi I

 Agenții de suprafață - detergenți și substanțe tensioactive utilizate în procesul de îndepărtare a depunerilor de pe suprafața picturii pe suport de lemn.

 

Compoziția chimică și spectrul de utilizare

Utilizarea agenților tensioactivi a devenit o nouă metodă de abordare în domeniul conservării și restaurării operei de artă, fiind utilă restauratorilor în procesul de îndepărtare a depunerilor de pe suprafața operelor de artă. Lucrarea de față propune analizarea structurii și a modului de acțiune a acestor substanțe pornind de la proprietățile suprafețelor substanțelor lichide, continuând cu caracterizarea și clasificarea agenților tensioactivi și încheind cu modul de acțiune în contact cu un strat consistent de depuneri de pe suprafața unei opere de artă.

 
Uşa pictată din pridvorul bisericii Mănăstirii Voroneţ. Problematici în intervenţii de conservare-restaurare PDF Imprimare Email
Autor Rodica Pavel, Daniela-Cristina Ilie, Andreea Michescu, Maria Valentina Dudu, Ioan Darida, Dana-Luminiţa Postolache   
Marţi, 15 Noiembrie 2016 09:03


img012 copyCu ocazia finalizării lucrărilor de conservare și restaurare a ușii pictate ce desparte pridvorul de pronaosul bisericii mănăstirii Voroneț, în continuarea studiului publicat în numărul precedent ce a avut ca subiect cercetarea preliminară, prin lucrarea propusă sunt prezentate operațiunile de conservare și restaurare a ușii pictate.


Scopul lucrării este de a aduce în discuție și de a argumenta deciziile luate de echipa de restauratori și rezultatele obținute. Prin ilustrarea studiului de caz, lucrarea contribuie la o mai bună evaluare și soluționare a principalelor forme de degradare întâlnite adesea la

 
Tratamentul unor intervenții istorice asupra picturii tempera pe suport de lemn, pentru care s-a utilizat ceara. PDF Imprimare Email
Autor Maria Voicilă (Monahia Inocenția)   
Luni, 07 Noiembrie 2016 13:01

 

Maria Voicila_caiete_2016În primele decenii ale secolului XX și chiar mai târziu până prin deceniul șapte, în intervenții fie conjuncturale, empirice, fie de restaurare – considerate eficiente la momentul respectiv, s-a utilizat frecvent pentru operațiunile de consolidare sau completare a lacunelor ceara ca atare sau în amestec cu rășini în proporții diferite.

Evoluția din domeniului conservării – restaurării a dus la elaborarea unor principii metodologice și de utilizare a materialelor – reversibile și cât mai similare cu putință.

Ceara fiind unul dintre cele mai ireversibile materiale, pune în momentul tratamentului acestor intervenții, diferite probleme metodologice în funcție de tipul operațiunii pentru care a fost folosită și de modul în care a fost aplicată.

În aceste cazuri este necesară, uneori, utilizarea în continuare a unor materiale care pun în discuție principiile la care am făcut referire și face, nu mai puțin necesare, operațiuni laborioase de îndepărtare a acestor intervenții, pentru a facilita execuția optimă a altor tratamente.

 
Modificări dimensionale și cromatice ale lemnului influențate de parametrii de microlimat PDF Imprimare Email
Autor Laura Hangiu   
Duminică, 02 Octombrie 2016 12:58

 

Fig.1aNatura organică a lemnului face ca acest material de construcție folosit pe scară largă la ridicarea bisericilor țărănești de lemn să fie susceptibil la multiple degradări. Fiind compus în general din lignină și celuloză este ușor degradat de umiditatea ce pătrunde în structură sub diferite forme (capilaritate, infiltrație, condens), de modificările valorilor umidității relative și ale temperaturii, de radiația luminoasă cât și de biodeteriogeni. Acestor factori li se adaugă deteriorările de natură mecanică provocate de cutremure, incendii, destabilizări ale terenului de fundare. 

 
<< Început < Anterior 1 2 3 Următor > Sfârşit >>

Pagna 1 din 3

Editura ACS

patrimoniu pentru copii

Arbore 14 mic pt site

Login FormSubscribe Here

pentru a primi stirile paginarestaurarii.ro scrieti aici adresa voastra de email

Autori

Joomla Templates and Joomla Extensions by JoomlaVision.Com