Degradări ale picturilor pe pânză cauzate de tehnici necorespunzătoare de conservare și restaurare. Studiu de caz: Portretul abatelui Gácser Leó de la abația Pannonhalma, Ungaria PDF Imprimare Email
Autor Fruzsina Bencze   
Luni, 07 Noiembrie 2016 17:45

 

Fruji

Lucrările de artă pe suport organic, precum pânza, odată cu trecerea timpului parcurg un proces de îmbătrânire, pierzându-și fermitatea și elasticitatea.

Majoritatea degradărilor sunt cauzate de caracteristicile negative ale celulozei, de tratamente de conservare și restaurare necorespunzătoare, sau de neglijență și vandalism.

O intervenție greșită este lipirea marginilor pânzei de șasiu cu scopul de ”conservare” a acesteia, operațiune care, în timp, induce o  tensiune contrară mișcării naturale a pânzei, cauzând rigiditate, pliuri şi microfisuri.

O altă metodă greșită constă în lipirea de petice pe verso, ceea ce conduce adesea la deformări, ridări, cracluri, efecte ale us­cării adezivilor și ale marcajelor stratului pictural cauzate de petice.

Voi prezenta un studiu de caz al unei lucrări în tehnica ulei pe pânză, detaliind investigaţiile preliminare și metodologia de lucru.


 

 

* Abstract la articolul „Degradări ale picturilor pe pânză cauzate de tehnici necorespunzătoare de conservare și restaurare. Studiu de caz: Portretul abatelui Gácser Leó de la abația Pannonhalma, Ungaria”, autor: Fruzsina Bencze, Caietele restaurării 2016, p. 100 - 107

 

 
Google bookmarkDel.icio.usTwitterFacebook
Author of this article: Fruzsina Bencze

Alte articole publicate de acest autor


Editura ACS

Muzeul Ascuns

Arbore 14 mic pt site

patrimoniu pentru copii

Arbore 14 mic pt site

Login FormSubscribe Here

pentru a primi stirile paginarestaurarii.ro scrieti aici adresa voastra de email

Autori

Joomla Templates and Joomla Extensions by JoomlaVision.Com