Tensionarea pânzei PDF Imprimare Email
Autor Ioan Darida   
Sâmbătă, 11 Noiembrie 2017 12:01

 

DSCF7936Suportul textil al picturilor pe pânză este tensionat, de regulă, pe un suport auxiliar – șasiul. Acesta, dacă este realizat de un profesionist, va fi prevăzut cu o pantă ușoară la interior pentru a nu atinge pânza și pentru a nu produce marcaje stratului pictural. „Detaliul” de construcție are un rol de prevenție a apariției degradărilor estetice ale suportului textil precum și prevenirea degradărilor majore cum ar fi fragilizarea materialului textil.


De asemenea, acest suport auxiliar va fi prevăzut cu pene la îmbinările mobile (colțuri și traverse), accesorii care oferă posibilitatea tensionării pânzei din timp în timp.


Detensionarea pânzelor apare de regulă din cauza mai multor factori interni și externi. Sub influența modificărilor dimensionale ale fibrelor textile și ale fibrelor lemnului din care sunt realizate șasiurile, pânzele prinse pe șasiu se vor detensiona, fapt generator al mai multor tipuri de degradare. Prin simpla bătaie ușoară a penelor, cu un ciocănel, șasiul, mobil fiind, va tensiona pânza, aducând-o în starea ei firească. Se vor elimina astfel eventualele „evantaie” de la colțuri, „ghirlandele” la margini, ușoarele „falduri” apărute ca efect al relaxării textilului. Operațiunea se va efectua urmărind în permanență suprafața picturală, fără exagerări ale lucrului mecanic. Tensionarea excesivă a pânzelor deja fragilizate de trecerea timpului pot duce la rupturi și sfâșieri ale suportului textil, degradări remediabile dar ireversibile.


Din acest motiv este foarte important ca tensionarea pânzei să fie realizată de o persoană cu experiență în realizarea acestei operațiuni, și care poate aprecia corect starea de conservare a materiei operei de artă. 

afcn-mic thumb_medium100_100


Proiect cultural "Despre restaurare - mobil" co-finanțat de Administrația Fondului Cultural Național.
„Proiectul nu reprezintă în mod necesar poziţia Administrației Fondului Cultural Național. AFCN nu este responsabilă de conținutul proiectului sau de modul în care rezultatele proiectului pot fi folosite. Acestea sunt în întregime responsabilitea beneficiarului finațării.”

 

 
Google bookmarkDel.icio.usTwitterFacebook
Author of this article: Ioan Darida

Alte articole publicate de acest autor


Editura ACS

patrimoniu pentru copii

Arbore 14 mic pt site

Login FormSubscribe Here

pentru a primi stirile paginarestaurarii.ro scrieti aici adresa voastra de email

Autori

Joomla Templates and Joomla Extensions by JoomlaVision.Com