Biserica Mănăstirii Surpatele PDF Imprimare Email
Autor Simona Pătraşcu   
Miercuri, 10 Martie 2010 11:27
09_absida_sud_faza_initiala_2_comparativ_mic_2Salvarea monumentului în stare de colaps, aşa cum era în 2002, a avut un caracter multidisciplinar. Colaborarea diferiţilor specialişti - arhitecţi, ingineri, istorici de artă şi restauratori a fost esenţială.
Restaurarea picturii murale a mănăstirii Surpatele a obţinut din partea Ministerului Culturii şi Cultelor, în anul 2004, premiul “Vasile Drăguţ”, pentru “gradul ridicat de dificultate al intervenţiilor” şi totodată pentru remarcabila calitate a prezentării estetice finale, care a redat unitatea ansamblului mural.

 

 Date istorice generale

Prima mărturie scrisă despre existenţa acestei mănăstiri purtând hramul Sfintei Treimi, datează din anul 1512, din timpul domniei lui Matei Basarab, zidirea ei fiind atribuită boierilor din neamul Buzeştilor.

În anul 1706, Doamna Maria reface biserica din temelie şi ridică în jurul ei toate clădirile necesare unei importante mănăstiri de maici, înzestrând-o apoi cu odoare scumpe, moşii şi alte averi.

Înfăţişarea de atunci a ansamblului ne este cunoscută din lucrările unor artişti ca Trenk, Preziosi, Szathmari, precum şi din însemnările de călătorie ale francezului Lancelot, care au vizitat mănăstirea între anii 1860 – 1870.

Ca urmare a secularizării averilor mănăstirilor, după anul 1866, aşezământul cunoaşte o perioadă de declin. Mănăstirea Surpatele se închide pentru o perioadă de aproape 57 de ani, timp în care clădirile, neîntreţinute, au ajuns în stare de ruină, iar biserica şi clopotniţa au fost folosite de parohia locală a satului Surpatele.

 

Prezentarea monumentului

01_ansamblu_micMănăstirea Surpatele este un monument tipic de arhitectură brâncovenească, în care se poate observa fuziunea armonioasă dintre arta tradiţională valahă, elaborată pe baza unor modele bizantino – balcanice, şi elemente de decor împrumutate din barocul italian, din arta persană şi din artele decorative otomane.

Biserica, aşezată în centrul fostei incinte, prezintă caracteristicile arhitecturii brâncoveneşti: planul triconc, eleganţă şi tendinţa spre zvelteţe a formelor, pridvorul deschis şi folosirea elementelor de ornamentică sculptată.

Intrarea este pusă în evidenţă de un pridvor bine proporţionat, având spre vest un şir de patru stâlpi de zidărie, dintre care unul angajat. Arcele sprijinite pe stâlpi sunt în formă de acoladă şi au arhivolta marcată printr-o retragere în masa zidăriei. Stâlpii sunt de secţiune octogonală cu baza pătrată şi susţin o calotă pe pandantivi.

Pronaosul, de plan dreptunghiular, este despărţit de naos printr-un zid prevăzut cu o deschidere, ca la monumentele din secolul al XVI-lea. Ancadramentul deschiderii este şi el în acoladă, repetând forma celor din pridvor. Acoperirea este făcută tot printr-o calotă sprijinită pe arce şi pandantivi.

Naosul, spaţios şi înalt, este prevăzut cu o turlă al cărei tambur se sprijină, după sistemul bizantin, prin intermediul pandantivilor pe patru arce, iar absida altarului este semicirculară la interior şi poligonală la exterior.

Ansamblul mural de la biserica mănăstirii Surpatele este de o mare valoare, fiind realizat în anul 1706 în tehnica a fresco de zugravii Andrei, Iosif Ieromonahul, Hranite şi Ştefan, primul dintre aceştia lucrând alături de vestitul Constantinos la decorarea bisericii mari a Mănăstirii Hurezi.

Ca în toate ansamblurile executate de şcoala de zugravi de la Hurez sau aflate sub influenţa nemijlocită a acesteia, pictura de la Surpatele evidenţiază tendinţa de înnoire şi de îmbogăţire a temelor iconografice, precum şi de dezvoltare a caracterului narativ al compoziţiilor. Textele religioase redate cu multă viaţă şi mişcare, cu amănunte pitoreşti, primesc, alături de conţinutul lor simbolic, şi un profund caracter uman. De un deosebit interes iconografic este ciclul Sfintei Treimi, unic în Ţara Românească prin dezvoltarea lui (opt scene), reprezentat în naos în locul obişnuitelor scene din viaţa lui Iisus.

 

<< Început < Anterior 1 2 3 4 Următor > Sfârşit >>
(Pagna 1 din 4)
 
Google bookmarkDel.icio.usTwitterFacebook
Author of this article: Simona Pătraşcu

Alte articole publicate de acest autor


Editura ACS

Muzeul Ascuns

Arbore 14 mic pt site

patrimoniu pentru copii

Arbore 14 mic pt site

Login FormSubscribe Here

pentru a primi stirile paginarestaurarii.ro scrieti aici adresa voastra de email

Autori

Joomla Templates and Joomla Extensions by JoomlaVision.Com