Problematica văruielilor şi repictărilor la ansamblurile de pictură murală din Hațeg și Zarand PDF Imprimare Email
Autor Adrian Rauca   
Joi, 17 Martie 2016 17:16


rauca adrian 7Picturile murale din bisericile transilvănene au fost adesea acoperite cu văruieli, tencuieli sau repictări, fie din motive religioase, din dorința donatorului sau credincioșilor, din motive de igienă sau din nevoia de redecorare sau reîmprospătare a spaţiului interior și/sau exterior.

Uneori aceste straturi aplicate de-a lungul timpului au fost mult mai compacte decât stratul de culoare al picturilor murale originale, ceea ce a dus în timp la pierderea acestuia prin smulgere.


Totodată, picturile au fost deteriorate prin martelare, cu scopul de a asigura o mai bună aderenţă straturilor ce vor urma. Totuşi, în cele mai multe cazuri, văruielile și repictările au avut un rol protector împotriva acţiunilor distrugătoare ale omului, favorizând conservarea acestor picturi timp de mai bine de jumătate de mileniu. Peste pictura murală de secol XIV-XV a acestor biserici, de multe ori au fost suprapuse noi straturi de pictură.


Cazuri particulare, însă nu de excepţie, sunt acelea întâlnite la bisericile din Streisângeorgiu şi Gurasada unde sunt suprapuse două sau mai multe straturi de pictură murală a fresco, având fiecare intonaco-ul său. În situația în care se pune problema îndepărtării eventualelor repictări este obligatorie colaborarea restauratorului de pictură murală cu istorici de artă, chimişti şi doar apoi se va stabili importanţa repictărilor în raport cu cea a originalului şi posibilitatea revenirii la forma iniţială.


*Abstract articol "Problematica văruielilor şi repictărilor la ansamblurile de pictură murală din Hațeg și Zarand" în ”Caietele restaurarii 2015”. Articolul complet se poate citit în formatul tipărit al publicației, pp. 76 - 86.


rauca adrian 9rauca adrian 11rauca adrian 14

 

 
Google bookmarkDel.icio.usTwitterFacebook
Author of this article: Adrian Rauca

Alte articole publicate de acest autor


Editura ACS

Muzeul Ascuns

Arbore 14 mic pt site

patrimoniu pentru copii

Arbore 14 mic pt site

Login FormSubscribe Here

pentru a primi stirile paginarestaurarii.ro scrieti aici adresa voastra de email

Autori

Joomla Templates and Joomla Extensions by JoomlaVision.Com