Echipa de restaurare - Biserica Doamnei, București PDF Imprimare Email
Autor Elena Vasilica Martin   
Vineri, 28 Octombrie 2016 11:07

 Echilibrul între prietenie și profesionalism


rezolutie insuficientȘantierele de restaurare de pictură murală sunt șantiere dificile, de cele mai multe ori acestea sunt departe de marile orașe și presupun acceptarea unor condiții de lucru sau de existență zilnică modeste.

Alegerea unei echipe cu ajutorul căreia să poți desfășura activitățile pentru care te-ai angajat este esențială pentru succesul oricărui proiect.

În general echipele se creează pornind de la relațiile interumane curente, de la legăturile care se formează în timpul studiilor superioare când studenții se regăsesc în direcția de dezvoltare a unui formator sau a altuia.

Nicio alegere nu este greșită, în funcție de afinitățile generale existente între profesor și elev sau de aspirațiile viitorului restaurator echipele se formează în jurul unei persoane care răspunde cel mai bine la solicitările aspirantului. Ideal ar fi ca atunci când restauratorii sunt tineri și liberi de responsabilități majore să încerce evoluția personală în echipe diferite pentru a ști că au ales corect locul lor, pentru a decide matur în ceea ce privește modul în care aceștia vor ști să restaureze, și nu în ultimul rând pentru a se simți bine alături de ceilalți coechipieri.

Consider foarte importante cunoștințele practice pe care acești tineri le capătă indiferent de echipa alături de care activează, până la urmă este esențială experiența lor profesională dar și capacitatea lor de adaptare la munca în echipă.

Nu există ceva mai delicat decât munca cu omul, provocările sunt zilnice, uneori frustrante dar de cele mai multe ori învinge acel sentiment plăcut că ai făcut ceva extraordinar alături de colegii tăi, ceva ce va rămâne și altor generații. În concluzie, fără echipă restaurarea de pictură murală ar rămâne doar un concept abstract care nu ar putea fi aplicat practic niciodată.


DSC 0074_x5. Registrul_Sf._Ierarhi


Echipa se creează greu, necesită timp și eforturi pentru toți cei implicați, unele relații create pe șantiere pot fi pe viață, altele doar pasagere, oricum ar fi, participanții la astfel de echipe cred eu că au mereu de câștigat.


Ce pot câștiga?

Prietenii, experiență, respect, forță, voință, maturitate atât personală cât și profesională, amintiri de neuitat și șansa de a participa la lucrări extraordinare. Sigur, ca în orice altă relație, este necesară stabilirea unui echilibru între prietenie și profesionalism, fără acesta pot apărea probleme greu de administrat, se pot crea precedente și dispare acea bucurie de a merge la lucru în fiecare zi. În cele din urmă din aceste echipe se vor desprinde cei care vor avea cunoștințele și forța necesară pentru a coordona la rândul lor alte echipe de tineri absolvenți sau studenți, de aceea, experiența acumulată anterior le va fi foarte utilă. Este important să găsim metode de a motiva acești tineri, să le oferim șansa de a se dezvolta profesional și de a le da încrederea că vor reuși în tot ceea ce își propun din punct de vedere profesional.

Să informăm corect, să găsim echilibrul între respect și afecțiune, să promovăm pe cei ale căror eforturi au condus la succesul unei lucrări, toate acestea nu sunt doar o datorie curentă ci pot deveni un mod de viață, din punct de vedere profesional și pentru alții.


Echipa de restauratori de la Biserica Doamnei este cea care a activat și la Universitatea Națională de Arte din București, restaurând ansambluri murale cu destine tragice, cele de la biserica mănăstirii Văcărești sau de la Cotroceni. Din cauze care nu au ținut de voința colectivă a grupului de restauratori activitatea acestuia la universitate a fost oprită. A fost o perioadă dificilă pentru toți, dar cu răbdare și multă încredere am reușit să obținem alte lucrări de restaurare. Astfel, parte din decorația pictată din Casa Mincu, picturile murale ale Olgăi Greceanu de la Primăria sectorului 1 și picturile murale de la Biserica Doamnei ne-au fost încredințate pentru a fi restaurate. Pentru echipă lucrările mai sus menționate au reprezentat o continuitate pentru activitatea profesională, dar și posibilitatea de a nu destrăma grupul de lucru.

Fiecare dintre membrii acestei echipe a ajutat la evoluția profesională a grupului, nu putem fi excepționali la tot ceea ce întreprindem dar suntem extraordinari pe anumite segmente de activitate. Diversitatea capacităților profesionale ale acestui grup a reprezentat succesul acestuia. Canalizarea energiilor către soluționarea problemelor care pot apărea pe un șantier de restaurare, găsirea celor mai bune metode de lucru pentru situațiile particulare, toate acestea reprezintă de fapt fundația unei echipe solide. Restaurarea fără echipă este aproape imposibilă pe orice șantier de restaurare indiferent de coordonatorul acestuia.


P1016146P1015950


Aș vrea să amintesc și despre cei care au ales să fie voluntari pe acestșantier cu un ansamblu mural de referință, este mai mult decât onorant faptul că acești tineri și-au dedicat din puținul lor timp liber pentru a ajuta la întreg procesul de restaurare, că s-au integrat grupului și că au participat la toate activitățile specifice pentru astfel de șantiere. Echipa de restauratori și voluntari a avut misiunea de a conserva și restaura altarul bisericii cu diaconicon și proscomidie, peretele de nord și sud al naosului și al pronaosului. Au fost îndepărtate reparațiile necorespunzătoare aplicate aproape în întreaga biserică, consolidate suprafețele unde desprinderile erau severe, îndepărtate prin metode specifice depunerile aderente de impurități, chituite sutele de lacune obținute prin martelarea suprafeței în secolul al XVIII-lea, și reintegrat cromatic în așa fel încât să reducem impresia negativă creată de suprafața mare martelată.


Până acum a fost un șantier unde colaborarea cu preotul paroh a fost excelentă, astfel, împreună am reușit să îndepărtăm întreg eșafodajul din biserică, să reamplasăm sistemele de aer condiționat interne și externe, să refacem instalația de încălzire sau să instalăm noi sisteme de iluminat pentru altar. Au fost situații în care fără sprijinul preotului paroh nu am fi reușit să continuăm lucrările de restaurare, este un fapt demn de respectulși gratitudinea noastră dar cel mai mult ne bucură faptul că acesta a colaborat perfect cu întreaga echipă și a răspuns cu multă bunăvoință la toate solicitările noastre. Operațiunile de conservare și de restaurare a picturilor murale de la Biserica Doamnei sunt operațiuni foarte familiare pentru restauratori, au fost parcurse faze de lucru ca la orice alt monument de patrimoniu respectând principiile de bază ale restaurării (și nu numai). Fără a avea pretenția că acest șantier este unul special, rămân la părerea că este unic, unic prin calitatea picturilor murale, unic prin istoria acestui monument, și nu în ultimul rând, unic datorită oamenilor care, împreună, au ajutat la restaurarea acestui ansamblu mural.

 

Mulțumiri preotului paroh Toader Crâșmariu

Elena Vasilica Martin, specialist restaurator

 

Echipa de restaurare de la Biserica Doamnei, București, 2016

Coordonator: Prof. univ. dr. Dan Mohanu

Restauratori: Elena Vasilica Martin, Gina Baranovschi,

Maria Coltofean, Anda Dinică, Alexandra Cîrlea, Mihaela Boboacă

Voluntari: Lavinia Barbelian, Louise Camille Robert, Mihai Bodea


 

 
Google bookmarkDel.icio.usTwitterFacebook
Author of this article: Elena Vasilica Martin

Alte articole publicate de acest autor


Editura ACS

Muzeul Ascuns

Arbore 14 mic pt site

patrimoniu pentru copii

Arbore 14 mic pt site

Login FormSubscribe Here

pentru a primi stirile paginarestaurarii.ro scrieti aici adresa voastra de email

Autori

Joomla Templates and Joomla Extensions by JoomlaVision.Com