Biserica Sf. Nicolae din Coşula, Botoşani. Restaurarea picturii murale PDF Imprimare Email
Autor Carmen Solomonea, Maria - Magdalena Drobotă   
Vineri, 28 Octombrie 2016 12:49

Naos general_dupaÎn vremea lui Petru Rareș, bucurându-se de aprecierea domnitorului, vistiernicul Mateiaș, înalță la Coșula în anul 1535 o biserică închinată Sfântului Nicolae.

Biserica Mănăstirii Coșula se aseamănă prin planul de construcție (triconc cu abside laterale decroșate), simplitate și eleganță cu ctitoriile ștefaniene de la Pătrăuți și Sfântul Ilie din Suceava. Compartimentarea interiorului în cele trei încăperi: altar, naos și pronaos este evidentă și la exterior. Astfel, pereții drepți ai fațadelor sunt cei ai pronaosului, naosul este marcat de absidele laterale. Acestea, împreună cu absida altarului sunt subliniate de firide elegante deasupra cărora străjuiește un șir de ocnițe ce încinge întreaga biserică până pe fațada de vest. Același sistem este folosit și la decorarea turlei care încoronează naosul bisericii.

Interiorul bisericii a fost împodobit cu pictură murală în 1538. La exterior, fațadele păstrează urmele primei decorații, fiecare ocniță din partea superioară și intradosul fiecărei firide era subliniată cromatic printr-o imitație de asize de cărămidă. Câte o ocniță astfel decorată flanchează în partea superioară a fațadei de vest fragmentul de pictură murală aparținând reprezentării iconografice a Judecății de Apoi, zugrăvită ca și la Pătrăuți pe latura de vest, cu intrarea în biserică.


Imagine de_ansamblu_exteriorReparațiile întreprinse de-a lungul timpului la nivelul fațadelor au distrus o parte din decorul original iar păstrarea acestui fragment de pictură se explică prin adăugarea pe la jumătatea secolului al XIX-lea a unui pridvor pe latura de vest, pictura fiind protejată astfel doar în zona ascunsă în podul noii construcții. Odată cu adăugarea pridvorului, s-a construit pe latura de sud în zona absidei altarului o clădire anexă pentru păstrarea veșmintelor și a altor odoare liturgice. În aceeași perioadă interiorul bisericii a suferit o serie de reparații și modificări și a primit o nouă pictură realizată, după moda vremurilor, în culori de ulei. Din seria modificărilor structurale se remarcă decuparea zidului dintre naos și pronaos până la un nivel care a permis deschiderea unei arcade generoase, intervenție care nu doar a modificat aspectul inițial al construcției ci a făcut să se piardă informația prețioasă pe care o oferă tabloul votiv amplasat de regulă pe peretele de vest al naosului.

Pentru a reda aspectul inițial al bisericii, pridvorul, împreună cu veșmântăria adăugată pe latura de sud a absidei altarului au fost demolate într-o etapă de restaurare parcursă într-o etapă de restaurare a Direcției Monumentelor Istorice în cea de a doua jumătate al secolului al XX-lea. Tot în această etapă s-a redat acoperișului forma clasic moldovenească, înlăturând forma de bulb folosit pentru turle într-o epocă de inspirație rusă.


<< Început < Anterior 1 2 3 4 5 Următor > Sfârşit >>
(Pagna 1 din 5)
 
Google bookmarkDel.icio.usTwitterFacebook
Author of this article: Carmen Solomonea, Maria - Magdalena Drobotă

Editura ACS

Muzeul Ascuns

Arbore 14 mic pt site

patrimoniu pentru copii

Arbore 14 mic pt site

Login FormSubscribe Here

pentru a primi stirile paginarestaurarii.ro scrieti aici adresa voastra de email

Autori

Joomla Templates and Joomla Extensions by JoomlaVision.Com