Cercetarea și restaurarea decoraţiilor și picturilor murale de la Casa Fronius din Sighişoara, secolul al XVII-lea PDF Imprimare Email
Autor Romeo Gheorghiță   
Luni, 14 Noiembrie 2016 19:36

 

casa froniusCercetarea și restaurarea au pus în evidenţă aspecte ale arhitecturii şi ale decoraţiei, care înscriu Casa Fronius în tipologia caselor din oraşele transilvănene, în perioada secolelor XVI-XVII.

Monument istoric, Casa Fronius, aparține sitului – UNESCO-Cetatea Medievală Sighişoara și contribuie la valoarea acesteia, prin vechimea şi autenticitatea planului casei, prin materialele sau tehnicile de construcţie şi decorare.

Aici s-au descoperit şi conservat numeroase aspecte tipologice specifice construcţiilor de acest fel, din aria central europeană.

Încăperile au păstrat bolţi cu profile ornamentale policrome, realizate din mortare de var tradiționale, însoţite pe ziduri de picturi murale cu elemente vegetal-florale, asemănătoare celor păstrate şi în interiorul altor case medievale din aceeași perioadă din Braşov, Sibiu sau Cluj etc.

La nivelul suprafețelor murale exterioare, s-au recuperat de sub straturi de văruieli: imitaţii de bosaje de piatră colorate, friza cu motive decorative de la nivelul cornişei şi o inscripţie ce menţionază anul reconstrucţiei casei “1697”.

Toate aceste elemente artistice decorative descoperite şi conservate la interiorul şi exteriorul casei Fronius din Sighişoara sunt reprezentative, contribuind la valoarea de monument a clădirii.


Articolul complet, îl găsiți în ultimul număr, Caietele Restaurării 2016, pagina 248. 

 
Google bookmarkDel.icio.usTwitterFacebook
Author of this article: Romeo Gheorghiță

Alte articole publicate de acest autor


Editura ACS

patrimoniu pentru copii

Arbore 14 mic pt site

Login FormSubscribe Here

pentru a primi stirile paginarestaurarii.ro scrieti aici adresa voastra de email

Autori

Joomla Templates and Joomla Extensions by JoomlaVision.Com