Intervenția de extragere a picturilor murale în România – de la Lecomte du Noüy la intervenții contemporane. PDF Imprimare Email
Autor Maria Magdalena Drobotă   
Sâmbătă, 02 Decembrie 2017 16:23

 

Interventia de_extragere_a_picturilor_murale_in_Romania

În România extragerea picturilor murale nu a cunoscut o dezvoltare liniară ci înregistrează acțiuni sporadice, declanșate de împrejurări speciale, individualizându-se șase etape de desfășurare, fiecare având motive distincte și strategii diferite referitoare la păstrarea fragmentelor de pictură murală extrasă.

Acestea își găsesc explicația doar corelate, pentru fiecare intervenție în parte, cu nivelul de evoluție a conceptului de conservare și restaurare specific perioadei în care a avut loc.


Istoria extragerilor picturilor murale în România începe în anii 1880, la Biserica Mănăstirii Argeșului, cu meșteri străini invitați să execute o intervenție practicată în străinătate însă fără precedent în plan național.

Ulterior, motivele practicării unei astfel de operațiuni, invazive pentru ansamblurile de pictură și totodată salvatoare în cazuri excepționale, au fost legate de solicitările proiectanților lucrărilor de consolidare a arhitecturii (menținute din nefericire și în contemporaneitate), de dorința de a pune în valoare picturi murale originare acoperite cu straturi de picturi mai noi  și de imposibilitatea conservării picturii murale in situ - aici încadrându-se atât situațiile în care factorii de degradare nu au putut fi eliminați cât mai ales seria demolărilor bisericilor și clădirilor vechi de patrimoniu desfășurată în timpul regimul comunist.
Intervenția de extragere a picturilor murale în România – de la Lecomte du Noüy la intervenții contemporane - abstract, Caietele restaurării 2017, p. 210 - 249

 

 
Google bookmarkDel.icio.usTwitterFacebook
Author of this article: Maria Magdalena Drobotă

Alte articole publicate de acest autor


Editura ACS

patrimoniu pentru copii

Arbore 14 mic pt site

Login FormSubscribe Here

pentru a primi stirile paginarestaurarii.ro scrieti aici adresa voastra de email

Autori

Joomla Templates and Joomla Extensions by JoomlaVision.Com