Graffiti pe monumente! PDF Imprimare Email
Autor Maria Magdalena Drobota   
Luni, 02 Mai 2011 15:48

coltea_1

Părerile despre ce reprezintă graffiti pe monumente se pot împărţii în general în câteva categorii mari. Căci, pe lângă cei cărora nu le pasă, îi întâlnim pe cei care le fac şi pe cei care condamnă gestul. Ca apărători ai monumentelor, şi ca restauratori de pictură murală, problema grafitti-urilor ne preocupă în mod special.

 

coltea_martie_2010_m

Observaţiile culese la monumente ne arată numeroase nume săpate în materia originală. În general ele sunt din secolele trecute, când ţara era sub diferite ocupaţii, dar anii recent gravaţi apar şi ei cu o frecvenţă alarmant de constantă chiar şi pe zone recent restaurate. Lipsă de educaţie? Supraveghere necorespunzătoare? Până la urmă ce distrugem, cine şi ce ar trebui să ne oprească de la aceste vandalizări?

Astfel de acte sunt uşor tolerate pe metrourile vechi, ziduri austere cărora le pot aduce un suflu de viaţă, dar de aici până la un monument, o pictură murală sau chiar un tablou votiv, este cale lungă.

Care au fost motivaţiile celui care a schiţat un portret pe faţada de vest a bisericii Colţea din Bucureşti nici nu contează; fapta sa a fost văzută o perioadă şi apoi acoperită într-o manieră pe care vă lăsăm pe voi să o apreciaţi.

Sf_ioan_1015086
 
Google bookmarkDel.icio.usTwitterFacebook

Editura ACS

Muzeul Ascuns

Arbore 14 mic pt site

patrimoniu pentru copii

Arbore 14 mic pt site

Login FormSubscribe Here

pentru a primi stirile paginarestaurarii.ro scrieti aici adresa voastra de email

Autori

Joomla Templates and Joomla Extensions by JoomlaVision.Com