Caietele restaurarii 2013 PDF Imprimare Email
Autor Echipa ACS   
Joi, 22 August 2013 12:34

Caietele Restaurarii SOFTCOVER011

 

Asociația Art Conservation Support a publicat în cadrul unui proiect editorial finanţat de către Administrația Fondului Cultural Național, un nou număr din publicația culturală „Caietele restaurarii”, Editura ACS.

Proiectul editorial este realizat în parteneriat cu Universitatea Natională de Arte din București, Universitatea de Arte George Enescu din Iași, Universitatea de Arte și Design din Cluj-Napoca.

 

„Caietele restaurarii” - o serie de articole știintifice dedicate conservării și restaurării patrimoniului cultural, culegeri de metodologii, norme și principii etice și, deopotrivă, marturii ale experiențelor practice ale cercetătorilor și specialiștilor restauratori; articole bazate pe experiența restauratorilor, chimiștilor, fizicienilor, istoricilor de artă, biologilor; rubrici selectate potrivit nevoilor identificate de cunoscători ai problemelor cu care se confruntă domeniul conservarii și punerii în valoare a operelor de artă.

 

Numărul din 2013 este disponibil în librării începând cu luna noiembrie. 

 

Publicaţia anuală „Caietele restaurării 2013” face parte din proiectele editoriale care îmbogăţesc portofoliul Asociaţiei Art Conservation Support, beneficiind de sprijinul financiar al Administraţiei Fondului Cultural Naţional, în cadrul sesiunii de finanţare I /2013 pentru proiecte editoriale. Proiectul editorial este realizat în parteneriat cu Universitatea Națională de Arte din Bucureşti, Universitatea de Arte ”George Enescu” din Iaşi, Universitatea de Arte şi Design din Cluj-Napoca.

Articolele care acoperă paginile publicaţiei reunesc experienţa restauratorilor, chimiştilor, fizicienilor, istoricilor de artă, biologilor, aducând cititorului informaţii despre ultimele descoperiri, evoluţia unor şantiere de restaurare, rezultate ale unor investigaţii de specialitate obţinute prin studierea operelor de patrimoniu. Totodată, pentru a răspunde nevoii de informare a specialiştilor şi viitorilor specialişti cărora le este dedicată publicaţia, o parte dintre rubrici au caracter permanent. Acestea tratează aspecte ce se referă la înţelegerea legislaţiei şi principiilor de restaurare recunoscute la nivel internaţional, aspecte metodologice, evoluţia domeniului, reguli de bună practică, recenzii de carte.

Prin publicaţia noastră ne-am propus ca în fiecare număr să dedicăm o parte importantă unei componente artistice, care să fie tratata pornind de la tehnica de execuţie, până la studii de caz dezvoltate cu metodologii aplicate, în funcţie de problema ridicată.”, a declarat Anca Dină, preşedinte al Asociaţiei Art Conervation Support. „Anul acesta, dintre toate elementele, ne-am oprit asupra conservării lemnului, un suport atât de valoros şi totuşi, atât de perisabil. Decoraţia pictată care cunoaşte ornamentul simplu şi reprezentări iconografice ample au dat valoare unor obiecte de lemn policrom, unor icoane pictate sau a unor monumente recunoscute în timp la nivel internaţional de către forurile competente, ca UNESCO, dar şi de către iubitorii de frumos.”

Printre autorii articolelor reunite sub titlul „Caietele restaurării 2013”, pe lângă debutanţi şi tineri la început de carieră, regăsim numele unor specialişti de prestigiu în domeniul conservării-restaurării prin investigaţii, cercetare şi intervenţii specifice: lector univ. dr. Dana Postolache, expert restaurator şi evaluator, cadru didactic în cadrul Universităţii Naţionale de Arte Bucureşti şi al Universităţii din Sibiu, coordonator al multor şantiere de restaurare; prof. univ. dr. Oliviu Boldura, expert restaurator, membru al Comisiei Naţionale şi al Comisiei de Componente Artistice, profesor în cadrul Universităţii Naţionale de Arte din Bucureşti, coordonator al numeroaselor şantiere de restaurare, în toată ţara; lector univ. dr. Ioan Darida, expert evaluator, specialist restaurator, cadru didactic al Universităţii din Pitești şi al Universităţii din Sibiu, coordonator al numeroaselor şantiere de restaurare; chimist Mihai Lupu, expert investigator, cadru didactic în cadrul Universităţii Naţionale de Arte din Bucureşti, chimist şi şef de secţie până de curând în cadrul laboratorului de investigaţii al Muzeului Naţional de Artă al României; fizician dr. Geo Niculescu, expert investigator, fizician şi coordonator al secţiei de cercetare în cadrul Muzeului Naţional de Istorie a României, cadru didactic în catedra de conservare-restaurare a Universităţii Naţionale de Arte din Bucureşti; prof.univ.dr. Tereza Sinigalia, cercetator gradul I, profesor şi coordonator doctorat în cadrul Universităţii de Arte “George Enescu” din Iaşi; lector univ. dr. Romeo Gheorghţă, specialist restaurator, cadru didactic al Universităţii Naţionale de Arte din Bucureşti; lector univ. dr. Theo Mureșan, specialist restaurator, cadru didactic in Universitatea de Arte și Design din Cluj Napoca, ș.a.

Editorii și-au propus, de asemenea, încurajarea tinerei generații în a-și scrie și publica studiile, ei fiind o veriga indispensabilă în ceea ce privește conservarea patrimoniului cultural.

 

 
Google bookmarkDel.icio.usTwitterFacebook
Author of this article: Echipa ACS

Alte articole publicate de acest autor


Editura ACS

Muzeul Ascuns

Arbore 14 mic pt site

patrimoniu pentru copii

Arbore 14 mic pt site

Login FormSubscribe Here

pentru a primi stirile paginarestaurarii.ro scrieti aici adresa voastra de email

Autori

Joomla Templates and Joomla Extensions by JoomlaVision.Com