Un semnal pentru meseria noastră PDF Imprimare Email
Autor Mihail Lupu   
Joi, 06 Octombrie 2016 09:23

 

boliAcum 40 de ani când am păşit în Muzeul Național de Artă nimeni din secţia de restaurare nu era grav bolnav. După câţiva ani a apărut primul caz de cancer la restaurare grafică, care după operaţie a recidivat şi în final colega noastră a decedat. Al doilea şi al treilea caz s-au petrecut după încă câţiva ani şi au fost la pictură şi textile tot cu deznodământ tragic. Până în anii ’90 tratamentele nu erau avansate şi depistarea bolilor din lipsă de aparatură se făcea târziu, când nu mai erau şanse. Au mai fost îmbolnăviri şi pensionări de boală la restaurare metal, iar o colegă de la grafică nu şi-a mai putut practica meseria, fiind alergică la praf.  După ‘96 însă şi alţi restauratori din muzeu şi din ţară chiar şi conservatori au decedat din aceeaşi cauză, frecvenţa fiind mărită tot la grafică, textile, metal dar nelăsând nici ceramica sau alte specialităţi deoparte. Viteza şi numărul celor afectaţi de diverse boli, din ele tot cea amintită deţinând procentajul cel mai îngrijorător a crescut considerabil după 2000, cuprinzând şi biologi, ajungându-se ca în ultimii 10 ani să devină aproape o epidemie, procentajul destăinuit de un doctor oncolog şi constatat şi de subsemnatul fiind de 1 bolnav la 4-5 oameni sănătoşi – enorm! Marele noroc acum este că s-au dezvoltat tratamentele; chimic, chirurgical şi radiologic în paralel cu cele alternative şi/sau specializat pe fiecare tip de boală (sunt cca. 200 tipuri de cancer cunoscute) şi – un regim alimentar adecvat – care pot duce la mărirea cu mult a speranţei de viaţă, mai ales dacă este depistat în faze incipiente.


Cauzele sunt diverse; mâncare procesată şi cu un conţinut mare de E-uri, poluare, stres, radiaţii, atât cele de la Cernobîl, din ecranele de Tv., calculatoare, telefoane mobile, mai nou wireless, antene etc., fumatul activ sau pasiv, acestea afectând întreaga populație şi de toate vârstele. La noi se mai adaugă; praful de pe lucrări sau monumente, substanţe folosite la textile şi grafică în trecut la biocidări, de tipul DDT, sau xilamon pentru lemn sau icoane, cu remanenţă mare, pe bază de clor, bacterii, scame, spori şi orice alte particule rămase pe lucrări care trebuie restaurate după o curăţare uscată şi nu pot suferi o spălare sau o curăţare cu solvenţi.

Trebuie să subliniez că rar am văzut la noi în ţară ca restauratorii să poarte mască de praf, să nu mai pomenesc de cea pentru gaze. La care se adaugă toxicitatea solvenţilor organici, a unor materiale (răşini epoxidice) folosite în majoritatea laboratoarelor de restaurare, acizi etc., pentru care foarte puţine au instalaţii de purificare a aerului sau măcar exhaustoare. Şi inginerul-chimist Ioan Istudor atrăgea atenţia asupra toxicităţii solvenţilor, publicând chiar un tabel în cartea domniei sale. Trebuie să conştientizăm că folosirea acestor substanţe în spaţii închise trebuie făcută cu mare grijă. În general toxicitatea este un fenomen chimic cumulativ, substanţele, bacteriile, praful, metalele grele, etc., fiind reţinute de fiecare organ în parte care le procesează, dar când cantitatea ingerată, adunată în timp, este prea mare, ele nu mai pot face faţă şi urmează dezechilibrul = boala.


Dacă veţi încerca să vă uitaţi pe Internet la bolile profesionale numai cele recunoscute şi clasate la noi în ţară sunt pe 14 pagini, amintind că restaurarea nu intră la această categorie.
În general oamenii beneficiază de un sistem imunitar bine pus la punct din naştere, el se erodează cu vârsta - acumulări de toxine, supărări, neîmpliniri şi tot ce ne aduce viaţa uneori. La acestea se adaugă specificul meseriei, oricare dintre ele având riscurile ei, noi asumându-le cu bună ştiinţă sau fără să ne dăm seama. Dacă nu ne îngrijim, dacă nu eliminăm unele lucruri care provoacă dezechilibre în corp ne îndreptăm spre boli care uneori duc la o perioadă îndelungată de tratament şi recuperare, la fel ca şi în restaurare, iar după ce totul a revenit la normal, nici restauratorii şi nici obiectele sau monumentele nu sunt „noi” ci sunt „vindecate” pentru o perioadă determinată de timp.


Orice lucru frumos se realizează numai cu sacrificii, dar trebuie să avem grijă ca acestea să nu fie în dauna noastră, sau a lucrărilor, cu exces de zel, ci cu măsură şi conform sfaturilor din bătrâni, „ai grijă de tine însuţi” căci sunt slabe speranţe să aibă alţii.

 

 
Google bookmarkDel.icio.usTwitterFacebook
Author of this article: Mihail Lupu

Editura ACS

Muzeul Ascuns

Arbore 14 mic pt site

patrimoniu pentru copii

Arbore 14 mic pt site

Login FormSubscribe Here

pentru a primi stirile paginarestaurarii.ro scrieti aici adresa voastra de email

Autori

Joomla Templates and Joomla Extensions by JoomlaVision.Com