Iconografie
Descoperiri prin restaurare. O secvență de la biserca Mănăstirii Golia PDF Imprimare Email
Autor Tereza Sinigalia   
Marţi, 15 Noiembrie 2016 12:33

 

Dna SinigaliaO secvență de la biserica Mănăstirii Golia

Restaurarea picturii murale de la Golia a facut vizibile detalii necunoscute.

„Surpriza” constă în descoperirea într-unul dintre cele mai neobişnuite locuri din biserică a unei teme unice în pictura de la noi şi extrem de rară în aria culturală postbizantină.

Scena se află în spaţiul proscomidiei, pe peretele de nord, particularizată atât prin temă cât şi prin contextul  creat în jurul său imagistic

 
Motive decorative frecvent folosite în broderii, miniaturi, sculptură, pictură PDF Imprimare Email
Autor Maria Magdalena Drobotă   
Sâmbătă, 10 Septembrie 2016 12:36

motiv dec_9_5cioara_a_Bisericii_din__ArboreRodia, ca ornament, a fost creată de ţesătorii italieni de catifea în anii 1420-1430 prin modificarea florii chinezeşti de lotus. Motivul a fost apreciat şi de artiştii Renaşterii, Donatello folosindu-l pentru monumentul funerar al papei Giovanni al XXII-lea, realizat între 1425-1428. Rodia devine foarte agreată în ornamentica italiană, spaniolă, engleză şi orientală. Se porneşte în toate variantele de la rodia simplă, închisă, schematică. Suprafaţa sa a fost apoi decorată diferit pentru a sugera sâmburii şi apoi desfăcută în felii separate intercalate de puncte. Rodia este ulterior stilizată cu felii laterale lobate sau reprezentate ca frunze independente şi dinamizată prin contururi.

 
Motivul decorativ și scoarțele românești PDF Imprimare Email
Autor Maria Magdalena Drobotă   
Sâmbătă, 10 Septembrie 2016 12:24

motiv dec_5_G2VzA3R1cmkgZXhwdXNlIMODwq-DgsK-w4LCvW4gcGFyY2FyZW5c5c5c5c5c5c5c-_1În cadrul covoarelor populare româneşti, ţesăturile ocupă o importantă funcţie decorativă alături de un mare număr de obiecte de uz casnic – din lemn, metal sau ceramică. Dezvoltându-se în paralel cu înflorirea celorlalte genuri de artă populară, ţesăturile româneşti, în special cele de lână – scoarţele – s-au impus în întreaga lume prin originalitatea şi varietatea modelelor (geometrice sau stilizate), prin tonurile calde şi luminoase ale culorilor. Înflorirea deosebită a acestui meșteșug în secolele XVII-XVIII, parte integrantă a artelor decorative ce cunosc o dezvoltare deosebită în timpul lui Brâncoveanu şi Șerban Cantacuzino, este stimulată, în speţă, de influenţa turcească în organizarea interiorului. În timp, se dezvoltă numeroase ateliere de ţesut, în special la mănăstiri, rămânând notabile până azi Agapia, Hurez, Văratec.

 

 
Motivul decorativ - în ceramică și sculptura în lemn tradițională PDF Imprimare Email
Autor Maria Magdalena Drobotă   
Sâmbătă, 10 Septembrie 2016 11:32

motiv dec_2_stalp_de_cerdac_al_uneaSBjY5c5c5c5c5c5c5c-Motivul decorativ surprinde esența formelor și culorile naturii. Crâmpeie din creația universală capătă prin stilizare valoare de simbol. Decorarea obiectelor și a suprafețelor vaste oferite de pereții spațiilor construite vine din nevoia primordială a omului de-a se înconjura de frumos.

Ceramica, țesăturile, pictura, sculptura și ilustrarea de carte s-a folosit cu prisosință de această posibilitate de înfrumusețare. La o privire atentă a spațiului din jurul nostru, oriunde ne vom afla, îl vom întâlni cu siguranță pe obiectele din orice cămin, pe articolele de vestimentație. Prezența motivului decorativ trece granițele artei populare fiind prezent pe monumentele de sculptură ori în decorația murală a clădirilor și însoțește pe hârtie textele scrise de când a apărut tiparul până în zilele noastre.

 
Elemente decorative în pictura murală din bisericile de lemn din Transilvania PDF Imprimare Email
Autor Ana-Irina Creţeanu   
Miercuri, 04 Mai 2016 13:24

desen 1 xÎn cadrul picturii bisericilor de lemn din Transilvania, benzile ornamentale şi faşele par să aibă un rol secundar, însă prezenţa acestora în cadrul ansamblurilor interioare este decisivă, influenţând modul în care imaginea şi mesajul sunt percepute, trasând limite, generând spaţii, evidenţiind imagini sau personaje.

 

 
<< Început < Anterior 1 2 3 Următor > Sfârşit >>

Pagna 1 din 3

Editura ACS

Muzeul Ascuns

Arbore 14 mic pt site

patrimoniu pentru copii

Arbore 14 mic pt site

Login FormSubscribe Here

pentru a primi stirile paginarestaurarii.ro scrieti aici adresa voastra de email

Autori

Joomla Templates and Joomla Extensions by JoomlaVision.Com