Schitul Jgheaburi PDF Imprimare Email
Autor Anca Dina   
Joi, 28 Iulie 2011 16:48

01_OCB6811Schitul Jgheaburi este recomandat spre vizitare mai ales celor cărora le place să îmbine o călătorie pe drumuri retrase de munte cu turismul cultural. Schitul, de mici dimensiuni, a fost construit într-un peisaj de un pitoresc aparte. Drumul până la monument este dificil, dar nu imposibil de parcurs mai ales dacă eşti dispus sa faci şi câţiva paşi pe jos.

Am pornit spre Schitul Jgheaburi din comuna Pauşeşti Măglaşi, când un indicator[1] ne-a aratăt că în partea stângă, la numai 9 km se găseşte monumentul. Cum cei 9 km ni s-au părut o nimica toată faţa de distanţele pe care le străbătusem în acele zile, ne-am gândit că un mic popas nu ne strică.

02_OCB6821

După aproximativ 6 km, parcurşi printre denivelările drumului în mai bine de o oră, ne-am gândit însă că ar fi mai sănătos pentru maşina noastră să rămână în urmă, iar noi, să ne continuăm călătoria pe jos. Se înţelege că ne pusesem în gând să nu ratăm acest monument şi nimic nu ne mai stătea în cale. Un drum de pământ bătătorit şerpuia alene pe varful muntelui, printre copaci înfloriţi şi iarba proaspăt încolţită. Nu ne-a fost aşadar chiar atât de greu să parcurgem cei 3 km rămaşi, dar spre final ne tot gandeam că poate la următoarea curbă va aparea biserica. La finalul drumului ne astepta o poteca îngustă, de vreo 200-300 metri lungime, cu panta mult prea abruptă pentru picioarele noastre obosite.

Dar am ajuns, iar odată ajunşi linistea tulburată discret doar de dereticarea de dinainte de Paste a măicuţelor şi de zumzetul albinelor, ne-au facut sa ne treacă toată oboseala.

Ansamblul este situat într-o mică vale dintre mai mulţi versanţi, ferită de intruziunea zgomotoasă a modernităţii. Biserica este ocolită pe la est de un mic pârâu, iar spre vest, pe partea mai domoală a muntelui, sunt chiliile măicuţelor.

Biserica actuală poartă hranul Adormirii Maicii Domnului şi datează din 1827 fiind definită de Vasile Drăguţ ca un expresiv exemplu de arhitectură muntenească târzie – cu plan dreptunghiular, fără turle şi pridvor deschis pe coloane de cărămidă.

Acum câţiva ani pictura murală interioară, realizată de Ilie din Teiuşani în 1828, a fost ştiinţific restaurată de o echipă coordonată de Simona Pătraşcu, ceea ce a făcut ca noi să o putem vedea în toată splendoarea ei.

Am plecat de la Jgheburi după vreo două ore, mai bogaţi spiritual, iar inainte de a părăsi incinta ne-am umplut bine sticlele cu apa rece dar cam sulfuroasa a izvorului din colţ.

02_P1010880
02a_OCB6799
05_OCB680403_P101081304_P101082506_P1010890


 

 [1] Lăudabil este faptul că în judeţul Vâlcea au fost montate numeroase indicatoare, repere importante în ghidarea paşilor către monumente.

 

 
Google bookmarkDel.icio.usTwitterFacebook

Our valuable member Anca Dina has been with us since Sâmbătă, 21 Noiembrie 2009.


Alte articole publicate de acest autor


Editura ACS

Muzeul Ascuns

Arbore 14 mic pt site

patrimoniu pentru copii

Arbore 14 mic pt site

Login FormSubscribe Here

pentru a primi stirile paginarestaurarii.ro scrieti aici adresa voastra de email

Autori

Joomla Templates and Joomla Extensions by JoomlaVision.Com