Patrimoniul pe înțelesul celor mici - Vizitând un lăcaș de cult (I) PDF Imprimare Email
Autor Laura Hangiu   
Vineri, 11 Noiembrie 2016 10:15

 

Fig.2Vizitând un lăcaș de cult 

 

Am învățat cum să privim monumentele și am descoperit elementele decorative ce-i dau identitate și-i construiesc personalitatea, iar acum suntem pregătiți să ne îndreptăm atenția și către lăcașurile de cult.

Deseori am intrat într-o biserică, dar oare am realizat că ea este îndreptată întodeauna către est? Că în interior găsim anumite obiecte de mobilier și picturi murale specifice edificiilor de cult religios? Haideți să ne imaginam o vizită la biserica Stavropoleos și să notăm pe parcurs elementele structurale și decorative ce alcătuiesc acest edificiu.

Intrând, suntem întampinați de balustradele frumos traforate ale pridvorului, de arcele în acoladă ce se sprijină pe coloanele torsate, iar ridicând privirea observăm, deasupra ușii, un chenar ce adună laolaltă litere într-un alfabet diferit, altul decat cel pe care l-am învățat la școală. Obșinuiți cu alfabetul latin, ne va fi greu să descifrăm inscripția săpată în piatră cu caractere chirilice. În trecut, toate inscripțiile din biserici erau scrise cu caractere chirilice, lucru ce este valabil și în cazul bisericii Stavropoleos. Această inscripție sculptată în piatră ce stă deasupra intrării în biserică poartă denumirea de pisanie. În textul pisaniei ni se oferă date legate de ctitorul sau ctitorii bisericii, de hramul pe care-l poartă, data la care a fost construită, o laudă către Dumnezeu. Dar oare știți voi ce este un ctitor? Este cel care întemeiază o biserică, cel care suportă cheltuielie lăcașului sfânt. El este adesea reprezentat împreună cu familia de-o parte și de-a alta a ușii de intrare, ținând în mână macheta (miniatura) bisericii. Această înfățișare a ctitorilor poartă numele de tablou votiv. Hramul bisericii, înscris și în pisanie este o sărbătoare aleasă de ctitor pentru a cinsti biserica. Este precum o zi aniversară a sfântului căruia îi este închinat sfântul lăcaș. Spre exemplu, hramul bisericii Stavropoleos este ”Sfinții Mihail și Gavril” sărbătoriți pe data de 8 noiembrie. Icoana de hram, reprezentarea în imagine a sărbătorii sau a sfântului/sfinților de hram se găsește întodeauna deasupra ușii de intrare în biserică.

Piatra în care este cioplită pisania, împreună cu ornamentele ce încadrează ușa de intrare alcătuiesc portalul edificiului. Înainte de a intra în biserică, haideți să notăm acele elemente caracteristice pridvorului.  


* veți găsi o contiuare a acestui articol accesând urmtorul link:

 

http://paginarestaurarii.ro/ro/patrimoniu/patrimoniu-pentru-copii/490-vizitand-un-lacas-de-cult-2

 Fig. 1_pridvor

 
Google bookmarkDel.icio.usTwitterFacebook

Editura ACS

Muzeul Ascuns

Arbore 14 mic pt site

patrimoniu pentru copii

Arbore 14 mic pt site

Login FormSubscribe Here

pentru a primi stirile paginarestaurarii.ro scrieti aici adresa voastra de email

Autori

Joomla Templates and Joomla Extensions by JoomlaVision.Com