Publicația anuală „Caietele restaurării” a Editurii ACS PDF Imprimare Email
Autor Echipa ACS   
Marţi, 12 Decembrie 2017 17:17

 

Lansare Caietele_restaurariiPublicația anuală „Caietele restaurării” a Editurii ACS a ajuns în 2017 la cel de al șaselea număr

Un nou volum al pubicației anuale „Caietele restaurării” oferă cititorilor interesați – specialiști, viitori specialiști sau public larg – o serie de articole științifice dedicate conservării și restaurării patrimoniului cultural, culegeri de metodologii, norme și principii etice și, deopotrivă, mărturii ale experiențelor practice ale cercetătorilor și specialiștilor.

”Caietele restaurării” este publicația anuală a Asociației Art Conservation Support – Editura ACS, ce se află în prezent la numărul 6, care aduce în fața cititorilor articole ce își propun să atragă atenția asupra interdisciplinarității domeniului. Numărul din acest an conține 280 pagini color, structurate în peste 15 articole, publicate sub numele a 33 autori.

Ministerului Culturii și Identității Naționale a găzduit vineri, 8 decembrie 2017, evenimentul de lansare a volumului „Caietele restaurării 2017”. Evenimentul a strâns împreună, în jurul aceleiași idei, peste 100 de persoane preocupate de soarta patrimoniului românesc: restauratori, arhitecți, urbaniști, istorici și istorici de artă, biologi, chimiști, cercetători, studenți, public iubitor de cultură.

Când în 1972 era inaugurat șantierul școală de restaurare a picturilor murale, de la Humor, inițiat de Profesorul Vasile Drăguț cu sprijinul specialiștilor de la Istituto Centrale di Restauro din Roma, Profesorul a pus în aplicare o idee pe care o avea de multă vreme. România avea nevoie nu doar de pictori restauratori, ci și specialiști care, din diferite domenii, să asigure restaurării un suport științific pluridisciplinar, înscris de fapt într-un concept, nu la noi apărut, care primea numele de INTERDISCIPLINARITATE. Volumul de față are ca temă centrală interdisciplinaritatea, susținută prin articole documentate, cu ilustrații și o prezentare grafică deosebită” a declarat Prof. dr. Tereza Sinigalia, istoric de artă, în deschiderea evenimentului.

Cu această ocazie, au fost prezentate câteva dintre studiile de caz detaliate în articolelele publicate: ”Biserica Adormirea Maicii Domnului a fostului Schit din Vii, Goleştii Badii, Topoloveni, Argeş. Conservarea și restaurarea tâmplei de zid”, de Oana Comănescu, Silviu Petrescu și Bianca Mureşan, ”Restaurarea iconostasului bisericii mănăstirii Tismana (2013 – 2015). Influenţa variaţiilor parametrilor de microclimat asupra intervenţiilor de restaurare”, de Mirela Constantin.

La eveniment, au fost prezenți invitați speciali din Italia - Andrea Rossi și Giancarlo Napoli din Italia și Sorin Pîrvulescu din România, susținând prezentarea ”Pompeii. Restaurarea mulajelor victimelor erupției Vezuviului” (prezentare și film documentar).

Partenerii proiectului editorial sunt: Universitatea Națională de Arte din București, Universitatea de Arte și Design din Cluj Napoca. Proiect editorial finanțat de Ministerul Culturii și Identității Naționale - programul publicații culturale, Ordinul Arhitecților din România din "Timbrul Arhitecturii".

Despre Asociaţia Art Conservation Support

Potrivit scopului şi misiunii sale, Asociaţia Art Conservation Support contribuie la promovarea şi protejarea patrimoniului cultural mobil şi imobil; la susţinea activităţilor de conservare – restaurare a operelor de artă. Asociaţia se bazează pe experinţa de decenii a membrilor săi, specialişti şi experţi în domeniul conservării patrimoniului cultural.

Atât prin intermediul publicațiilor sale, cât și prin toate proiectele desfășurate, Asociația Art Conservation Support încearcă să creeze o deschidere a domeniului către publicul larg și un dialog cu autoritățile și administratorii monumentelor.

Mai multe detalii pe: www.paginarestarurarii.ro

 
Google bookmarkDel.icio.usTwitterFacebook
Author of this article: Echipa ACS

Alte articole publicate de acest autor


Editura ACS

Muzeul Ascuns

Arbore 14 mic pt site

patrimoniu pentru copii

Arbore 14 mic pt site

Login FormSubscribe Here

pentru a primi stirile paginarestaurarii.ro scrieti aici adresa voastra de email

Autori

Joomla Templates and Joomla Extensions by JoomlaVision.Com