Muzeul ascuns


„Pași spre renașterea Muzeului Teatrului Românesc” – comunicat proiect PDF Imprimare Email
Autor Anca Dină, specialist restaurator, coordonator proiect   
Joi, 25 Octombrie 2018 13:11

 

ACS pasi_spre_renasterea_MTR_logoArt Conservation Support, în parteneriat cu Teatrul Național „Ion Luca Caragiale”, desfășoară începând cu 25 septembrie 2018 proiectul cultural „Pași spre renașterea Muzeului Teatrului Românesc”­.

* În cadrul proiectului se vor desfășura o serie de activități destinate atât publicului larg de toate vârstele, cât și specialiștilor în conservarea patrimoniului cultural material.

 
Muzeul ascuns. Obiecte recuperate. Poveşti vechi pentru un public nou PDF Imprimare Email
Autor Anca Dină, specialist restaurator, coordonator proiect   
Marţi, 16 Octombrie 2018 12:05


pasi logo-03_fond_negruHaide să te duc în Bucureştii de altădată că să înţelegi unde suntem acum.

Inițiat de George Fraga, deschis pentru prima data în 1942, sub directoratul lui Liviu Rebreanu, Muzeul Teatrului Național a parcurs diferite etape, în prezent fiind închis publicului larg.

Lucrările adunate de-a lungul timpului reprezintă „o istorie în imagini și documente a teatrului românesc, de la origini și până aproape de contemporaneitate” (www.tnb.ro): o colecție impresionantă de cărți, manuscrise, picturi, grafică, sculptură, costume.

Sediul muzeului a fost mutat adesea după bombardarea în 1944 a clădirii care îl găzduia (locul actualului hotel Novotel de pe Calea Victoriei). Lucrările au fost expuse ulterior în diferite spații (Liceul Sf. Sava, Pasajul Majestic, sediul actual al TNB), ori depozitate în diverse magazii și spații nu întotdeauna adecvate.

 
Muzeul ascuns. Prima apariţie PDF Imprimare Email
Autor Anca Dină, specialist restaurator, coordonator proiect   
Marţi, 16 Octombrie 2018 12:01

ACS pasi_depozitLucrări de pictură și grafică marcate de urmele trecerii prin timp, înșiruite pe suporturi de suținere cu miros de lemn proaspăt; saci plini cu documente de arhivă copleșite de povara degradării, așteptând cuminți să fie curățate și arhivate; pe podea, sculpturi și piese de mobilier nerăbdatoare să își recapete strălucirea de odinioară; costume purtate în piese de teatru consacrate, de către actori celebri, de mult trecuți în lumea celor ce veghează; și, o mână de oameni ce se agitau printre „răniți”.

Aceasta era în 2016 imaginea unui muzeu ascuns, patrimoniul muzeal al Teatrului Național București, ce se luptă să își păstreze fiecare obiect. Astăzi, lucrurile s-au mai schimbat, dar efortul de salvare este încă la început.

 
Muzeul ascuns. Obiecte recuperate. Actul 1 – Aristide Demetriade pictat de Iosif Iser PDF Imprimare Email
Autor Mihaela Verman, istoric de artă, TNB   
Marţi, 16 Octombrie 2018 11:58

 

muzeul ascuns_aristide_demetriade_ACSDintre cei care au interpretat rolul lui Hamlet în ultimii 100 de ani, Aristide Demetriade a lăsat o amprentă puternică.

În 1918, la șase ani de la prima sa apariție în această piesă de teatru, și în ultimul an al Primul Război Mondial, Iosif Iser realizează portretul actorului în acestă creație magistrală, portret aflat în colecția Muzeului Teatrului Național din București.

 

Iosif Iser (1881-1958) este unul dintre cei mai semnificativi pictori români de la începutul secolului al XX-lea, care, luând parte la efervescenta viață a intelectualității artistice a timpului, a imortalizat într-o manieră realistă ‒ atât în creion, cât și în tușe ‒ figuri proeminente ale celor mai de seamă oameni ai României de la începutul veacului trecut: actori și scriitori, pictori și muzicieni, istorici și politicieni, oameni de știință.

 
Muzeul ascuns. Obiecte recuperate. Actul 1 – Aristide Demetriade. Din laboratorul unui restaurator, aproape de tine PDF Imprimare Email
Autor Ioan Darida, dr. expert restaurator   
Marţi, 16 Octombrie 2018 11:52

 

Trebuie să-ţi spun că peste portretul actorului Aristide Demetriade, în rolul lui Hamlet, realizat de Iosif Iser au trecut 100 de ani, un răstimp istoric în care nu a avut parte de vreo intervenție de restaurare.
Diagnosticul stării de conservare prezenta un tablou al unor degradări medii spre avansate, rezultat al devenirii implacabile a materialelor constituente, dar și vizibile efecte produse de factorul antropologic.
 
Corneliu Medrea PDF Imprimare Email
Autor Mihaela Verman, istoric de artă, TNB   
Marţi, 16 Octombrie 2018 11:43

6 IMAG1008_MICCorneliu Medrea (1888-1964), născut la Miercurea Sibiului, începe să studieze la Școala de Arte și Meserii din Zlatna și la Școala de Arte Decorative din Budapesta (1909-1912)­­. Paralel, lucrează în atelierul sculptorului György Zala (1858-1937), unul dintre cei mai importanți reprezentanți ai artei oficiale monumentale maghiare. După încheierea studiilor, vizitează mari muzee din orașele europene, iar din 1914 se stabilește la București, unde foarte curând expune la Tinerimea Artistică, iar din 1916 la Saloanele Oficiale.
 
<< Început < Anterior 1 2 Următor > Sfârşit >>

Pagna 1 din 2

Editura ACS

Muzeul Ascuns

Arbore 14 mic pt site

patrimoniu pentru copii

Arbore 14 mic pt site

Login FormSubscribe Here

pentru a primi stirile paginarestaurarii.ro scrieti aici adresa voastra de email

Autori

Joomla Templates and Joomla Extensions by JoomlaVision.Com