Muzeul ascuns. Obiecte recuperate. Actul 1 – Aristide Demetriade. Piese de costum și obiecte expuse PDF Imprimare Email
Autor dr. Vera Molea, teatrolog și istoric de teatru, TNB   
Luni, 15 Octombrie 2018 20:07

 

5 IMAG1007_pt_articol_6_MICPrimul ACT al șirului de expoziții din cadrul “Muzeului ascuns. Obiecte recuperate” se concentrează în jurul personalității lui Aristide Demetriade.

Dintre piesele de costum păstrate sunt expuse părți ale costumelor purtate de Aristide Demetriade în DESPOT-VODĂ (de Vasile Alecsandri).

Între 10-15 octombrie 1906 Teatrul Naţional a organizat o săptămână închinată lui Vasile Alecsandri, în cadrul căreia s-au jucat piesele Despot-Vodă, Lipitoarele satelor şi Ovidiu. Atunci a interpretat Demetriade pentru prima dată personajul Despot Eraclitul. De-a lungul carierei sale, spectacolul a fost reluat în diferite stagiuni ale Teatrului Național din București. Fotografiile existente în Muzeul Teatrului îl înfățișează pe Demetriade într-un alt costum, asemănător cu cel expus. Este posibil ca acesta să fie costumul purtat pentru prima dată la acest eveniment, de mai sus, sau să-i fi fost confecționat mai târziu. Ca elemente comune, în fotografiile artistului se disting pălăria și gulerul din dantelă. De altfel, aceste două elemente din costum au fost folosite de același actor și în spectacolul Ruy Blas de Hugo.

Ca document de arhivă, notăm:

1. PELERINĂ, din mătase neagră cu aplicaţii de mărgele fixate manual, cu un motiv floral; căptuşeală maro din satin; restul pelerinei este ornamentat cu elemente florale din mărgele colorate aruncate pe tot câmpul.

2. TUNICĂ, din catifea maro şi material din mătase neagră groasă, cu aplicaţii din mărgele, guler de dantelă fixat pe sârmă, căptuşeală din pânză bej.

3. PANTALONI, scurți și bufanți, din catifea maro şi mătase neagră groasă, cu aplicaţii din mărgele.

4. PĂLĂRIE CU PENAJ, din fetru maro, cu boruri fixate pe sârmă, în mare parte distruse; calota este fixată pe boruri, cu bandă lată din piele; este ornamentată cu două șireturi din mărgele și pene negre de struț; interiorul este căptușit cu material din mătase de culoare bej, matlasat; este prezentă și emblema fabricantului.

În Actul 1 – Aristide Demetriade găsești expuse și elemente componente ale costumului lui Aristide Demetriade, în rolul lui HAMLET (W. Shakespeare).

Spectacolul este prezentat la 21 decembrie 1912.

Sunt expuse şi consemnate în arhiva noastră:

1. CENTURA din piele cu pafta de metal și port-sabie.

2. PĂLĂRIA NEAGRĂ din catifea, cu penaj.

Pe panoul de proiecție vizitatorii pot identifica două mici obiecte ce au aparținut lui Aristide Demetriade: carnețel cu creion, pipa actorului.

pasi spre_renasterea_MTR_sigle

 

 
Google bookmarkDel.icio.usTwitterFacebook
Author of this article: dr. Vera Molea, teatrolog și istoric de teatru, TNB

Editura ACS

Muzeul Ascuns

Arbore 14 mic pt site

patrimoniu pentru copii

Arbore 14 mic pt site

Login FormSubscribe Here

pentru a primi stirile paginarestaurarii.ro scrieti aici adresa voastra de email

Autori

Joomla Templates and Joomla Extensions by JoomlaVision.Com