Corneliu Medrea PDF Imprimare Email
Autor Mihaela Verman, istoric de artă, TNB   
Marţi, 16 Octombrie 2018 11:43

6 IMAG1008_MICCorneliu Medrea (1888-1964), născut la Miercurea Sibiului, începe să studieze la Școala de Arte și Meserii din Zlatna și la Școala de Arte Decorative din Budapesta (1909-1912)­­. Paralel, lucrează în atelierul sculptorului György Zala (1858-1937), unul dintre cei mai importanți reprezentanți ai artei oficiale monumentale maghiare. După încheierea studiilor, vizitează mari muzee din orașele europene, iar din 1914 se stabilește la București, unde foarte curând expune la Tinerimea Artistică, iar din 1916 la Saloanele Oficiale.
A fost mobilizat în timpul Primul Război Mondial, între 1916-1918, de către Marele Cartier General al Armatei Române în gradul de locotenent. Alături de Nicolae N. Tonitza și alți artiști, creează opere realiste de un dramatism intens inspirate din mizeria populației și a soldaților, militând împotriva războiului.
Fie că vorbim despre portrete, maternități sau evocări istorice, sculptura lui Medrea inspiră monumentalitate. De cele mai multe ori personajele surprinse se află în mișcare; se remarcă printr-o plasticitate riguroasă.
Printre numeroasele sale lucrări de artă amintim: bustul lui Barbu Ștefănescu Delavrancea din parcul Kiseleff, Monumentul ceferiștilor căzuți în Primul Război Mondial în fața Gării de Nord; împreună cu Ion Jalea, între 1936-1938, friza în basorelief cu scene din timpul bătăliei, sculpturile și cei patru vulturi din granit de Deva pentru Mausoleul de la Mărășești.

pasi spre_renasterea_MTR_sigle
 
Google bookmarkDel.icio.usTwitterFacebook
Author of this article: Mihaela Verman, istoric de artă, TNB

Editura ACS

Muzeul Ascuns

Arbore 14 mic pt site

patrimoniu pentru copii

Arbore 14 mic pt site

Login FormSubscribe Here

pentru a primi stirile paginarestaurarii.ro scrieti aici adresa voastra de email

Autori

Joomla Templates and Joomla Extensions by JoomlaVision.Com