Muzeul ascuns. Obiecte recuperate. Actul 1 – Aristide Demetriade. Din laboratorul unui restaurator, aproape de tine PDF Imprimare Email
Autor Ioan Darida, dr. expert restaurator   
Marţi, 16 Octombrie 2018 11:52

 

Trebuie să-ţi spun că peste portretul actorului Aristide Demetriade, în rolul lui Hamlet, realizat de Iosif Iser au trecut 100 de ani, un răstimp istoric în care nu a avut parte de vreo intervenție de restaurare.
Diagnosticul stării de conservare prezenta un tablou al unor degradări medii spre avansate, rezultat al devenirii implacabile a materialelor constituente, dar și vizibile efecte produse de factorul antropologic.
Metodologia actualei intervenții, într-un proces meticulos, s-a desfășurat sub semnul principiilor științifice ale conservării-restaurării. S-a intervenit astfel asupra suportului textil, după o biocidare profilactică, acesta a fost tensionat pentru anularea relaxării neadecvate, a urmat o consolidare prin dublarea zonei perimetrale cu pânză de in, în final fiind montat pe un suport auxiliar prevăzut cu pantă și pene. Stratul pictural a fost consolidat, au fost îndepărtate depunerile neaderenta ca și Verniul brunisat, opacizat. Cele câteva lacune și uzurile au fost anulate iar după integrarea cromatică, suprafața picturală a fost vernisată, stratul protector redând lucrării intensitatea optimă a cromaticii.
 
Intervențiile au fost efectuate de echipa Danart Import-Export în cadrul proiectului Despre restaurare – mobil, implementat de ACS

 

 
Google bookmarkDel.icio.usTwitterFacebook
Author of this article: Ioan Darida, dr. expert restaurator

Editura ACS

Muzeul Ascuns

Arbore 14 mic pt site

patrimoniu pentru copii

Arbore 14 mic pt site

Login FormSubscribe Here

pentru a primi stirile paginarestaurarii.ro scrieti aici adresa voastra de email

Autori

Joomla Templates and Joomla Extensions by JoomlaVision.Com