Muzeul ascuns. Obiecte recuperate. Actul 1 – Aristide Demetriade pictat de Iosif Iser PDF Imprimare Email
Autor Mihaela Verman, istoric de artă, TNB   
Marţi, 16 Octombrie 2018 11:58

 

muzeul ascuns_aristide_demetriade_ACSDintre cei care au interpretat rolul lui Hamlet în ultimii 100 de ani, Aristide Demetriade a lăsat o amprentă puternică.

În 1918, la șase ani de la prima sa apariție în această piesă de teatru, și în ultimul an al Primul Război Mondial, Iosif Iser realizează portretul actorului în acestă creație magistrală, portret aflat în colecția Muzeului Teatrului Național din București.

 

Iosif Iser (1881-1958) este unul dintre cei mai semnificativi pictori români de la începutul secolului al XX-lea, care, luând parte la efervescenta viață a intelectualității artistice a timpului, a imortalizat într-o manieră realistă ‒ atât în creion, cât și în tușe ‒ figuri proeminente ale celor mai de seamă oameni ai României de la începutul veacului trecut: actori și scriitori, pictori și muzicieni, istorici și politicieni, oameni de știință.

Născut în 1881 la București, Iosif Iser a copilărit la Ploiești, unde a absolvit mai apoi și liceul. În 1899, a plecat să studieze la Academia de Artă Regală din München cu Anton Ažbe, Nikolaos Gyzis, Johann Herterich și Karl von Marr, primind astfel o educație plastică temeinică. Lipsa resurselor financiare îl determină ca în 1903 să se întoarcă acasă.

La Ploiești expune desene, studii, peisaje și copii după opere clasice, lucrate în Germania, câștigându-și aprecierea criticilor și iubitorilor de artă plastică.

Expune și la București câteva desene în vitrina magazinului de muzică Jean Feder, apreciate de pictorul Ștefan Popescu (1872-1948), care îl va căută și îl va recomanda ca desenator la ziarul Adevêrul, în care publică la 18 octombrie 1905 primul desen. Așa își începe cariera tânărul Iser, lucrând desene, dar și caricaturi satirice pentru mai multe ziare și reviste din București.

În 1908, pleacă la Paris pentru a-și desăvârși educația la Academia Ranson. Se întoarce la București și către sfârșitul anului 1909 organizează o expoziție la Ateneu, unde lucrările sale vor sta alături de cele ale pictorilor André Derain, Jean-Louis Forain și Demetrios Galanis. Își continuă activitatea de grafician, publicând în reviste și ziare până în 1916.

Iosif Iser se remarcă prin simplitatea mijloacelor sale plastice, surprinzând cu un duct simplu, concis și expresiv portrete ale contemporanilor săi.

Odată cu intrarea României în Primul Război Mondial, Iser renunță la grafica publicistică. În august-septembrie 1916, se refugiază la Iași, iar în august 1917 este mobilizat pe frontul de la Râmnicu Sărat, unde continuă să deseneze și să picteze.

Începând cu 1917, numele său este nelipsit de la principalele manifestări artistice românești. Realizează cu precădere portrete, dar și nuduri, compoziții și peisaje, în care incisivitatea, caracteristică graficii sale, se temperează, acordând o mai mare atenție culorii.

 

În cadrul expoziției „Muzeul ascuns. Obiecte recuperate. Actul 1 – Aristide Demetriade” este expusă lucrarea Aristide Demetriade în rolul lui Hamlet. Realizată la începutul celei de-a doua faze a creației sale, lucrarea ilustrează asimilarea lecției lui Cézanne, care a premers cubismului. Se observă același duct încărcat de forță, rezumat la esențial și o limitare a elementelor figurativului, excluzând tot ceea ce este accidental.

Cromatica rece, cu tonuri de alb, negru și albastru, completează gravitatea celui portretizat.

pasi spre_renasterea_MTR_sigle

 

 
Google bookmarkDel.icio.usTwitterFacebook
Author of this article: Mihaela Verman, istoric de artă, TNB

Editura ACS

Muzeul Ascuns

Arbore 14 mic pt site

patrimoniu pentru copii

Arbore 14 mic pt site

Login FormSubscribe Here

pentru a primi stirile paginarestaurarii.ro scrieti aici adresa voastra de email

Autori

Joomla Templates and Joomla Extensions by JoomlaVision.Com