Muzeul ascuns. Prima apariţie PDF Imprimare Email
Autor Anca Dină, specialist restaurator, coordonator proiect   
Marţi, 16 Octombrie 2018 12:01

ACS pasi_depozitLucrări de pictură și grafică marcate de urmele trecerii prin timp, înșiruite pe suporturi de suținere cu miros de lemn proaspăt; saci plini cu documente de arhivă copleșite de povara degradării, așteptând cuminți să fie curățate și arhivate; pe podea, sculpturi și piese de mobilier nerăbdatoare să își recapete strălucirea de odinioară; costume purtate în piese de teatru consacrate, de către actori celebri, de mult trecuți în lumea celor ce veghează; și, o mână de oameni ce se agitau printre „răniți”.

Aceasta era în 2016 imaginea unui muzeu ascuns, patrimoniul muzeal al Teatrului Național București, ce se luptă să își păstreze fiecare obiect. Astăzi, lucrurile s-au mai schimbat, dar efortul de salvare este încă la început.

 

Specialiști în conservarea patrimoniului cultural material, membri ai Art Conservation Support, au decis încă de la prima lor întâlnire cu această comoară ascunsă să ajute cumva la scoaterea din uitare a acestei resurse de modele culturale și umane.

Prin proiectul „Pași spre renașterea Muzeului Teatrului Românesc” ne alăturăm efortului susținut al Teatrului Național „Ion Luca Caragiale” din București de a salva și pune în valoare aceste obiecte mari si mici, toate cu valoare documentară, lucrări ce stau dovadă a istoriei teatrului românesc din perioada Primului Război și a Marii Uniri, parte dintr-un întreg șir din identitatea noastră culturală, martori ai existentei unor oameni mari și a unei instituții ce dorește să îi pună în valoare, nu doar pe scenă.

 

Peste 10 lucrări de artă (pictură, grafică) și documente vor parcurge laboriosul drum al intervențiilor de conservare-restaurare.

Trei expoziții gazduite în Foaierul Tapiserie al Sălii Mari (etaj) de la TNB vor prezenta altfel lucrări de artă restaurate și documente inedite ce conturează personalitatea unor mari actori: Aristide Demetriade, Ana Luca, Ion Petrescu.

O carte dedicată actorilor TNB în perioada Primului Război Mondial, cu informații culese cu multă pricepere de istoricul de teatru Vera Molea, va fi editată și tipărită în cadrul proiectului, „Teatrul Național din București în vreme de Război (1916-1918)”, autor Vera Molea, Editura ACS, 2018, chiar în preajma împlinirii a 100 de ani de la Marea Unire.

O alta directie a proiectului consta in activități cu elevii, prezentări și conferințe pentru publicul interesat de soarta patrimoniului cultural.

„Pași spre renașterea Muzeului Teatrului Românesc” este desfășurat de Art Conservation Support în parteneriat cu Teatrul Național „Ion Luca Caragiale” din București. Proiectul este finațat de Ministerul Culturii și Identității Naționale în cadrul programului dedicat Centenarului Marii Uniri și a Primului Război Mondial.


pasi spre_renasterea_MTR_sigle

 
 
Google bookmarkDel.icio.usTwitterFacebook
Author of this article: Anca Dină, specialist restaurator, coordonator proiect

Editura ACS

Muzeul Ascuns

Arbore 14 mic pt site

patrimoniu pentru copii

Arbore 14 mic pt site

Login FormSubscribe Here

pentru a primi stirile paginarestaurarii.ro scrieti aici adresa voastra de email

Autori

Joomla Templates and Joomla Extensions by JoomlaVision.Com