„Pași spre renașterea Muzeului Teatrului Românesc” – comunicat proiect PDF Imprimare Email
Autor Anca Dină, specialist restaurator, coordonator proiect   
Joi, 25 Octombrie 2018 13:11

 

ACS pasi_spre_renasterea_MTR_logoArt Conservation Support, în parteneriat cu Teatrul Național „Ion Luca Caragiale”, desfășoară începând cu 25 septembrie 2018 proiectul cultural „Pași spre renașterea Muzeului Teatrului Românesc”­.

* În cadrul proiectului se vor desfășura o serie de activități destinate atât publicului larg de toate vârstele, cât și specialiștilor în conservarea patrimoniului cultural material.

 

În perioada 14 octombrie – 14 decembrie 2018, foaierul „Tapiserie” de la etajul 1 al Sălii Mari a TNB, va găzdui, succesiv, 3 expoziții tematice, dedicate unor mari actori care au marcat istoria centenară a Teatrului Național: Aristide Demetriade, Ana Luca și Ion Petrescu.

Aceste expoziții vor putea fi vizionate de toți cei interesați în timpul zilei, de spectatorii care vin seară de seară la spectacolele TNB de la Sala Mare, de participanții la tururile ghidate.

Vor fi expuse lucrări de pictură, sculptură, grafică, costume, fotografii, obiecte și documente inedite (manuscrise afișe, imagini de arhivă) care fac parte din colecția Muzeului Teatrului Național. O parte dintre aceste exponate au fost supuse unor atente intervenții de conservare-restaurare: începând cu anul 2018, expertul restaurator Dr. Aurelia Pomponiu a restaurat magistral o parte din costumele din colecția Muzeului TNB, iar prin proiectul „Pași către renașterea Muzeului Teatrului Românesc” se va continua procesul de restaurare a unor lucrări de pictură în ulei pe pânză și de grafică de către echipa de restauratori coordonați de dr. Ioan Darida și dr. Dana Postolache.

Prima dintre aceste micro-expoziții va fi consacrată marelui actor Aristide Demetriade (1872-1930). Vor fi expuse un tablou semnat de Iosif Iser și un bust semnat de Corneliu Medrea, reprezentându-l pe Aristide Demetriade în rolul Hamlet- care l-a consacrat drept unul din marii actori ai generației sale-, costume (din rolurile Hamlet și Ruy Blas), documente, fotografii de epocă, piese de mobilier.

În apropierea sărbătoririi Centenarului Marii Uniri de la 1 decembrie, va fi lansat albumul „Teatrul Național din București în vreme de război (1916-1918)”, autor Vera Molea (istoric de teatru la Muzeul TNB), Editura ACS. Lucrarea este rezultatul efortului susținut de autoare prin documentarea în arhive și studiul detaliat al documentelor deținute de Muzeul Teatrului Național „Ion Luca Caragiale”, fiind adunate și puse în valoare documente și informații inedite, aduse pentru prima dată în fața cititorilor .

 

*Proiectul este finanțat de Ministerul Culturii și Identității Naționale în cadrul Programului cultural dedicat Centenarului României (1918 - 2018) și al Primului Război Mondial.


pasi spre_renasterea_MTR_sigle 

 
Google bookmarkDel.icio.usTwitterFacebook
Author of this article: Anca Dină, specialist restaurator, coordonator proiect

Editura ACS

Muzeul Ascuns

Arbore 14 mic pt site

patrimoniu pentru copii

Arbore 14 mic pt site

Login FormSubscribe Here

pentru a primi stirile paginarestaurarii.ro scrieti aici adresa voastra de email

Autori

Joomla Templates and Joomla Extensions by JoomlaVision.Com