Stiati ca?
Colecții cu peste 2.500 opere de artă în Muzeul Județean Vâlcea PDF Imprimare Email
Autor Scrociob Diana   
Marţi, 18 Iulie 2017 10:58

 

Screenshot 2017-07-04_16.38.18

Știați că:


Din cadrul Muzeului Județean “Aurelian Sacerdoțeanu” Vâlcea face parte și Muzeul de artă „Casa Simian”. Acesta este adăpostit într-o casă construită între 1937-1941 de arhitecții Gheorghe Simotta și Nicolae Lupu pentru familia Simian, familie al cărui nume este legat de fabrica de tăbăcărie din oraș.


Distribuția spațială cu săli elegante, elemente decorative bogate, curtea interioară cu portic și grădină terasată, stilul eclectic dar armonios al clădirii impresionează vizitatorul.

 
Preliminarii la o cercetare a falsurilor cu înșelăciune PDF Imprimare Email
Autor Ioan Darida   
Marţi, 08 Noiembrie 2016 15:39ACS

Abordarea fenomenului falsificării operei de artă impune pentru început o necesară distincție între

cele două tipuri de falsuri pornind de la mecanismul producerii lor.

Falsul produs cu „bună credință”, fie că este vorba de încercarea iscusinței, fie că a rezultat prin intervenții de așa-zisă „restaurare” cu eludarea principiilor științifice ale acestui domeniu (caz în care nu poate fi evacuată culpa).

 
Poveşti ale unor opere celebre - "Terasa cafenelei noaptea", "Ambasadorii" şi Capela Sixtinǎ PDF Imprimare Email
Autor Georgiana Zahariea, Adina Lupu   
Vineri, 26 August 2016 11:25

Van Gogh_-_Terrasse_des_Cafs_an_der_Place_du_Forum_in_Arles_am_Abend1"Terasa cafenelei noaptea", Vincent van Gogh

 

Terrasse du café le soir este prima scenǎ de noapte pictatǎ de Vincent van Gogh ȋn Arles. A fost pictatǎ ȋn septembrie 1888 și aratǎ exteriorul unei cafenele care ȋncǎ mai existǎ ȋn ziua de astǎzi și care a fost numitǎ, ȋn memoria artistului, Van Gogh Café.

Unii cercetǎtori sunt de pǎrere cǎ artistul a ascuns ȋn aceastǎ operǎ un omagiu adus lui Leonardo da Vinci, bazȃndu-se pe faptul cǎ, la o privire mai atentǎ, caracterul central prezintǎ o oarecare asemǎnare cu Iisus. Acesta pare a fi ȋnconjurat de 12 personaje, simbolizȃnd apostolii, printre care Iuda, ȋndepǎrtȃndu-se de grup.

 
Poveşti ale unor opere celebre - "Tapiseria din Bayeux" şi "Perseu cu capul Medusei" PDF Imprimare Email
Autor Georgiana Zahariea, Adina Lupu   
Vineri, 26 August 2016 11:10

Odo bayeux_tapestry

Tapiseria din Bayeux

 

Tapiseria din Bayeux, cunoscutǎ și sub numele de Tapiseria reginei Matilda sau „Pȃnza Cuceritorului” este, o broderie realizatǎ cu lȃnǎ vopsitǎ ȋn nouǎ nuanțe, pe nouǎ panouri de in, ce ilustreazǎ invadarea Angliei de cǎtre Wilhelm Cuceritorul și ȋnvingerea, la Hastings, a trupelor lui Harold, fiecare scenǎ fiind ȋnsoțitǎ de un comentariu ȋn limba latinǎ.

 
Poveşti ale unor opere celebre - "Primǎvara" şi "Grǎdina plǎcerilor" PDF Imprimare Email
Autor Georgiana Zahariea, Adina Lupu   
Vineri, 26 August 2016 10:59

Botticelli-primavera

"Primǎvara", Sandro Botticelli

 

Botticelli a pictat Primavera ȋntre 1477-1482, pentru Lorenzo di Pierfrancesco de Medici, vǎrul lui Lorenzo Medici, Magnificul. Numele original al lucrǎrii nu este cunoscut, fiind numitǎ La Primavera de istoricul de artǎ Giorgio Vasari.


Semnificația tabloului nu este pe deplin ȋnțeleasǎ nici ȋn ziua de azi, complexitatea acestuia fǎcȃnd obiectul unui amplu efort interpretativ. Acest lucru nu ȋmpiedicǎ, ȋnsǎ, aprecierea detaliilor naturalistice ale florei, cu zeci de specii identificabile de flori, poezia și eleganța operei.

Printre variatele interpretǎri ale lucrǎrii, ideea generalǎ rǎmȃne cǎ tema este una de iubire, senzualitate, fertilitate și chiar cǎsǎtorie. Unii presupun, totuși, cǎ opera conține indicii pentru o conspirație ȋmpotriva familiei Medici și o ȋncercare de reconciliere a idealurilor creștine, iudaice și islamiste, ca un proiect al intelectualilor neoplatoniști de la curte.

 

 
Poveşti ale unor opere celebre - "Portretul Arnolfini" şi "Manneken Pis" PDF Imprimare Email
Autor Georgiana Zahariea, Adina Lupu   
Joi, 25 August 2016 16:43

Van Eyck_-_Arnolfini_Portrait

Portretul Arnolfini

 

Portretul Arnolfini, pictat ȋn 1434 de artistul olandez Jan van Eyck, este vǎzut de istoricii de artǎ ca unul dintre cele mai importante tablouri din istorie și este o sursǎ constantǎ de controverse ȋntre aceștia.

Dupǎ unele documente, cuplul din tablou a fost identificat ca fiind Giovanni Arnolfini, un negustor din Lucca, Italia și stabilit ȋn Bruges ȋmpreunǎ cu soția sa, Giovana Cenami.

Artistul a profitat de tehnica picturii ȋn ulei, pictȃnd detaliile cu o claritate și precizie uimitoare, de la podea, saboți și cȃinele din prim-plan, pȃnǎ la candelabru, covorul oriental și mobilierul de lemn, luand ȋn calcul pȃnǎ și distorsiunea oglinzii convexe. Toate detaliile fascinante si simbolistica din spatele lor au creat un mediu propice speculațiilor asupra a ceea ce reprezintǎ exact tabloul, percepțiile diferite generȃnd interpretǎri complexe, pornind de la felul ȋn care se țin de mȃnǎ, pȃnǎ la semnificația lumȃnǎrii de pe masǎ.

 
<< Început < Anterior 1 2 3 Următor > Sfârşit >>

Pagna 1 din 3

Editura ACS

Muzeul Ascuns

Arbore 14 mic pt site

patrimoniu pentru copii

Arbore 14 mic pt site

Login FormSubscribe Here

pentru a primi stirile paginarestaurarii.ro scrieti aici adresa voastra de email

Autori

Joomla Templates and Joomla Extensions by JoomlaVision.Com