Despre prima decoraţie PDF Imprimare Email
Autor Anca Dina   
Miercuri, 02 Februarie 2011 18:06

01_Stiați că ... mai există şi altceva sub pictura murală în afara de zid?

Este vorba de un strat intermediar care are mai multe scopuri. Aplicarea primului strat, din mortar pe bază de var, contribuia în primul rând la egalizarea suprafeţei structurii de zidărie (alcătuită din cărămidă sau piatră legate cu un mortar de rostuire).

Acest strat era vizibil mai mult timp – ani, uneori chiar decenii. Spre exemplu Biserica Sf. Gheorghe din Suceava a fost terminată de construit în 1522 de Ştefăniţă Vodă iar pictura a fost datată în 1534 în timpul lui Petru Rareş. De ce era nevoie de acest interval până la pictarea pereţilor? Deoarece materialele din componenţa zidului trebuia să fie bine uscate pentru a nu produce contracţii şi deci, degradări la nivelul picturii.

Dar bisericile erau adesea ctitotii voievodale sau ale unor boieri de seamă, ceea ce a făcut ca această primă tencuială să aibă şi funcţii estetice. Pentru aceasta, stratul se sclivisea (polisa) şi uneori se văruia, adesea primind şi decoraţii cu imitaţie de asize de cărămidă. Extinderea acestor elemente varia de la zonele importante ce marcau deschiderile, arcele sau diferite colţuri (Probota, Sf. Gheorghe sau Sf. Ilie din Suceava), până la suprafeţe ample (Bălineşti, Părhăuţi).

În bisericile cu picturi murale acestă primă decoraţie este vizibilă în unele lacune ale suportului.

03020504


 
Google bookmarkDel.icio.usTwitterFacebook

Our valuable member Anca Dina has been with us since Sâmbătă, 21 Noiembrie 2009.


Alte articole publicate de acest autor


Editura ACS

Muzeul Ascuns

Arbore 14 mic pt site

patrimoniu pentru copii

Arbore 14 mic pt site

Login FormSubscribe Here

pentru a primi stirile paginarestaurarii.ro scrieti aici adresa voastra de email

Autori

Joomla Templates and Joomla Extensions by JoomlaVision.Com