Colecții cu peste 2.500 opere de artă în Muzeul Județean Vâlcea PDF Imprimare Email
Autor Scrociob Diana   
Marţi, 18 Iulie 2017 10:58

 

Screenshot 2017-07-04_16.38.18

Știați că:


Din cadrul Muzeului Județean “Aurelian Sacerdoțeanu” Vâlcea face parte și Muzeul de artă „Casa Simian”. Acesta este adăpostit într-o casă construită între 1937-1941 de arhitecții Gheorghe Simotta și Nicolae Lupu pentru familia Simian, familie al cărui nume este legat de fabrica de tăbăcărie din oraș.


Distribuția spațială cu săli elegante, elemente decorative bogate, curtea interioară cu portic și grădină terasată, stilul eclectic dar armonios al clădirii impresionează vizitatorul.

Etalând piese importante, expoziția permanentă urmărește instruirea și delectarea publicului. Colecția de artă medievală cuprinde icoane și obiecte de cult din secolele XVI-XIX provenind numai din județul Vâlcea. Arta plastică alătură pe simeze lucrări din secolul al XIX-lea ca “Nuntă țărănească” semnată de Nicolae Grigorescu, „Casă din Târgoviște” de Gheorghe Petrașcu, „Natură moartă cu flori” de Octav Băncilă sau „Fata cu garoafe” de Nicolae Tonitza. Secolul al XX-lea este reprezentat prin Margareta Sterian, Micaela Eleutheriade, Corneliu Baba sau Ion Țuculescu. 


Două donații importante merită în plus atenția noastră:


Prima este cea făcută liceului din Râmnicu Vâlcea de Esmeralda P. Capelleanu în 1921 după moartea soțului Paul Capelleanu cuprinzând peste 70 de lucrări aparținând lui Kimon Loghi, Ștefan Luchian, Nicolae Vermont, Ioan Georgescu sau Dimitrie Paciurea. Odată cu formarea muzeelor județene donația a fost introdusă în muzeu punând bazele colecției de artă, iar la începutul anilor ʾ70 a fost constituit Muzeul de Artă.


Imagine din_expozitie2Cea de-a doua donație, însemnând un eveniment special, a intrat în muzeu anul acesta, după aproape 100 de ani de la prima donație. Soții Sanda și Paul Dumitrescu, legați sufletește de aceste locuri – domnul fiind originar din Vâlcea – au donat muzeului o colecție de peste 50 de lucrări care a primit numele “Colecția de artă Sanda și Paul Dumitrescu”.

Operele, însemnând o adevărată comoară artistică, ne aduc în prim plan artiști precum Theodor Pallady cu “Nud în fotoliu”,  Camil Ressu cu „Peisaj de case la mahala”, Lucian Grigorescu cu „Peisaj la Balcic” sau Nicolae Tonitza cu „Nud culcat văzut din spate” alături de Max Herman Maxy cu „Cota apei Dunării” sau Mina Byck Wepper cu „Natură statică cu păpușă chinezească, vas cu flori și cărți”.


Toate acestea atrag atenția publicului spre a include Muzeul de Artă din Râmnicu Vâlcea între obiectivele de vizitare din zonă.    

 
Google bookmarkDel.icio.usTwitterFacebook
Author of this article: Scrociob Diana

Editura ACS

Muzeul Ascuns

Arbore 14 mic pt site

patrimoniu pentru copii

Arbore 14 mic pt site

Login FormSubscribe Here

pentru a primi stirile paginarestaurarii.ro scrieti aici adresa voastra de email

Autori

Joomla Templates and Joomla Extensions by JoomlaVision.Com