Acţiunea fizică

Chiar dacă stratul de culoare nu este degradat, prin atingeri repetate suprafaţa îşi schimbă aspectul mat cu unul lucios. Suprafaţa murală se încarcă în acest timp cu depuneri grase care pot folosi ca suport organic pentru dezvoltarea unor agenţi microbiologici. Dar microorganisme pot exista pe suprafaţă şi în momentul contactului când sporii sunt preluaţi. Ajunşi în aer sau pe suprafaţa de contact sporii pot fi cu uşurinţă inhalaţi producând diferite iritaţii, sau se pot aşeza pe alte suprafeţe murale care asigură condiţii prielnice dezvoltării. Asta nu însemnă că trebuie să evităm monumentele, ci doar că rolul nostru acolo este de a ne îmbogăţi privind, fără a interacţiona fizic cu materia originală. Să lăsăm deci acest aspect în grija specialiştilor care ştiu unde şi de ce „consultă” (mai multe informatii privind degradările picturii murale pot fi găsite de la rubrica „Geberalităţi” – „Pictura murală”). 

Un alt aspect, mult mai grav al problemei, este legat de zgârierea suprafeţelor. Se pare că trebuie în permanenţă repetat că nu menţiunea numelui pe perete îţi asigură nemurirea sau iertarea păcatelor, acţiunea ducând doar la alterarea imaginii.

O mutilare voită este frecvent întâlnită la nivelul portretelor sau a altor părţi anatomice ale personajelor reprezentate. În acest sens putem observa sfinţi cu ochii scoşi, cu urechile ciuruite, mâini lipsă, sau personaje negative înlocuite de lacune de diferite dimensiuni. Cei ce le practică, probabil îşi cunosc motivele, dar asta nu le scuză cu nimic gesturile. O imagine este importantă prin fiecare detaliu care o compune, de aceea este interzisă orice intervenţie care duce la alterarea sa!

sucevita_pridvor_vandalizare_chip_mictargoviste_sfant_cu_ochi_scosimoldovita_exonartex_inciziiincizii_moldovita_exterior_detaliu_mic

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *