Intervenţii neavizate de curăţire a picturilor murale

Din diferite motive, multe biserici monument nu au fost incluse încă într-un program complex de restaurare. De aceea, întâlnim frecvent suprafeţe pictate acoperite cu acumulări şi depuneri consistente care reduc vizibilitatea imaginilor. În unele din aceste situaţii, persoane „întreprinzătoare”, îşi iau de la sine putere pentru a „lumina” pictura. În acest sens suprafeţele sunt spălate mai mult sau mai puţin sârguincios cu buretele cu apă în care se introduc uneori şi detergenţi, sau suprafeţele sunt pur si simplu „desprăfuite” cu mătura. Intervenţiile menţionate nu reuşesc decât să micşoreze parţial stratul de depuneri, formând trasee discontinue sau pătări ale suprafeţelor. Intervenţia este cu atât mai gravă cu cât substanţele folosite sunt mai puternice sau obiectele mai dure.

Dar, ceea ce trebuie ştiut de către oricine mai aprobă sau apelează încă aceste gesturi, este faptul că pictura, sub straturile de depuneri ascunde diferite forme de degradare pe care doar o persoană cu experienţă în conservare le poate identifica. Este vorba de pierderile de coeziune şi de aderenţă ale stratului de culoare la suport, care fac suprafaţa vulnerabilă uneori la cea mai mică atingere.

Prin acţiunea de „curăţare” efectuată de persoane neavizate, o mare parte din pigmenţii sensibili sunt preluaţi de pe locul lor şi purtaţi pe zonele învecinate. O cantitate, uneori apreciabilă din stratul de culoare se pierde prin aceste metode brutale. Suprafaţa va prezenta apoi numeroase lacune, iar imaginea va deveni neclară. Stratul de culoare este iremediabil pierdut! Nici o intervenţie ulterioară, indiferent de specializarea persoanei care o va efectua, nu va putea readuce înapoi materia originală pierdută!

moldovita_spalare_1_micsucevita_spalari_calota_micsucevita_spalari_siroaie_mictargoviste_spalari_1_mic

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *