• Alterări cromatice produse prin acţiunea umidităţii
Suprafeţele acoperite cu albastru azurit, alimentate pe o perioadă îndelungată de o sursă de umiditate devin în timp verzi. Această schimbare de aspect se datorează modificărilor chimice apărute la nivel structural, când pigmentul albastru azurit trece în verde malahit. În funcţie de persistenţa umidităţii petele apărute pe suprafaţă pot să apară pete izolate sau extinse.
Un caz celebru este întâlnit pe faţada de sud a bisericii mănăstirii Voroneţ, în partea inferioară unde, pentru o bună perioadă de timp s-a crezut că este vorba de viziunea artistului de a trasa limita dintre cer şi pământ. În anii `60, prin investigaţii de laborator, ing. chimist Ioan Istudor a demonstrat că este vorba de o transformare chimică a pigmentului original, în condiţiile persistenţei umidităţii de capilaritate a cărei limită superioară de ascensiune descrie acea impresie de împărţire a spaţiului şi delimitare a zonei terestre. În condiţii similare, ceilalţi pigmenţi suferă o alterare fizică, care nu presupune trecerea într-un alt compus chimic, dar are loc un fenomen de „întunecare” a culorilor datorată unui înalt grad de hidratare.
• Transformări cauzate de temperaturile ridicate
Acţiunea calorică degajată prin incendii sau arderea lumânărilor în apropierea suprafeţelor pictate, duce la transformarea cromatică ireversibilă a unor pigmenţi. Cea mai evidentă alterare apărută în aceste condiţii este cea a ocrului galben care devine roşu. In fapt, alterările cromatice survenite în urma expunerii picturilor murale la temperaturi înalte sunt modificări ce au loc ca urmare a pierderii apei de hidratare / cristalizare a compuşilor constituenţi. Astfel, în cazul pigmenţilor argiloşi schimbarea echilibrului hidric conduce la transformări fizice ale pigmenţilor: compoziţia rămâne aceeaşi dar culoarea se schimbă: ocrul galben trece în ocru roşu, ocru roşu trece în brun iar verdele de pământ tinde să se înnegrească. Pigmenţii minerali – azurit şi malahit, suferă o transformare chimică la temperaturi mai mari de 295°C, când are loc o reacţie de descompune a pigmenţilor în oxid de cupru de culoare neagră.
|