Degradări ale suportului de lemn – generalități

Datorită acestei calităţi a celulozei, lemnul absoarbe umiditatea din mediul ambient şi o cedează în egală măsură, în anumite condiţii de microclimat. Lemnul îşi adaptează umiditatea la cea din mediul înconjurător până la o umiditate de echilibru; aceasta depinde deci de umiditatea relativă a ambientului. Panoul de lemn se dilată când absoarbe vaporii de apă  din mediul înconjurător, iar când îi cedează se retrage, se contractă. Este procesul de absorbţie şi desorbţie; umflarea şi contractarea fibrelor lemnoase având ca efect modificarea dimensiunilor panoului. Fenomenul poate influenţa în mod definitoriu starea fizică a straturilor ce se succed pe suportul de lemn, respectiv fibra textilă, preparaţia, peliculele de culoare şi de verni.

 

Rozavlea_impregnari_4_mRozavlea_lacune_4_micSf_Nicolae_Targ_desprinderi_intre_blaturi_m Rozavlea_1_deformari_m

Mişcările fibrei suportului de lemn pot fi de mai multe tipuri şi pot înfăţişa o gamă amplă de forme de degradare: dislocări, deplasări, expulzări ale unor fragmente,  deformări sau fracturări ale suportului sau a unor părţi componente ale acestuia; ce constituie un efect al îmbătrânirii lemnului, conjugat fiind uneori cu acţiunea distructivă a factorului uman.

Bixad_naos_desprinderi_intre_blaturi_mRozavlea_lacune_1_m  Rozavlea_5_deformari_mProbota_alt_icon_dislocari_2_mProbota_alt_icon_dislocari_m 

Umiditatea contribuie la întreţinerea unui microclimat propice pentru dezvoltarea altor factori de degradare.

Principala degradare a lemnului sub acţiunea factorilor de biodeteriorare (insecte xilofage, fungi) este fragilizarea structurii sale. Celuloza, principalul constituent al lemnului oferă un mediu propice pentru dezvoltarea acestora. Prin pierderea acestei componente fibra lemnoasă se degradează iremediabil prin formarea de spaţii lacunare de diverse mărimi şi forme.

Iconostas_Probota_fragilizarea_structurii_2_mod_IMG_2537_biologic_mRozavlea_biologic_mIconostas_Probota_fragilizarea_structurii_1_m

Variate degradări ale structurii lemnului sunt produse de unele vietăţi ”parazitare” (lilieci, păianjeni şi alte insecte). Prin acţiunea mecanică, cu efect distructiv sau ca rezultat al contactului cu reziduurile produse de acestea, apar forme de degradare specifice: oxidări, virări cromatice, impregnări cu materii proteice (reziduale), lacune de diverse forme şi mărimi.

La aceste forme de degradare se adaugă cele produse de factorul uman. Varietatea acestora ne determină să le prezentă într-un articol separat.

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *