Palatul Creţulescu

 

 

  

Dacă ne referim la parcursul pe care l-a avut palatul de pe Ştirbei Vodă 39, din momentul ridicării sale până în prezent, trebuie subliniat faptul că edificiul a cunoscut modificări radicale. Arhitecţi de seama şi-au pus amprenta asupra sa. În acest sens, în 1862 arh. Lipizer repara vechiul palat, în 1880 Grigore Cerchez repara şi modifica grajdurile , iar în 1902 arhitectul Petre Antonescu reconstruieste imobilul.

Prin urmare, înfăţisarea pe care palatul o are azi se datorează arhitectului Petre Antonescu, cel care reconstruieşte clădirea la cererea Elenei Creţulescu, moştenitoarea imobilului. Arhitectul, absolvent la „Ecole des Beaux Arts” din Paris, a fost influenţat de ideile arhitectului Viollet-le Duc, creatorul şcolii de resturare franceze care susţinea că „orice arhitectură îşi are originea în structură”.

Cu toate acestea Palatul Creţulescu a fost prima lucrare a sa în stilul eclectic. Datorită talentului său, el a reuşit să creeze o arhitectură care să depăşească titulatura de imitare a stilului francez. Preocuparea sa de tratare subtilă a volumelor şi a culorilor este în concordanţă la exterior şi interior. Decoraţiile şi preţiozitatea pe care le gasim la exterior, se regăsesc şi la interior dar tratat diferenţiat în funcţie de spaţiu. Astfel se pot întâlni plafoane cu ornamente din lemn gravate sau modele de stucco care imită culoarea şi textura lemnului.

Trebuie precizat faptul că, de-a lungul timpului palatul a gazduit nu numai urmaşi ai familiei Creţulescu, ci a fost şi sediul diferitelor instituţii administrative în timpul cărora a căzut într-un con de umbră. Din 21 septembrie 1972 până în prezent, palatul Creţulescu este sediul UNESCO-CEPES, Centrul European de Învăţământ Superior. Pentru a-şi recâştiga rolul cultural, în 1972 clădirea intră într-un proces de restaurare care să-i pună în evidenţă valoarea arhitecturală şi artistică.

În încheiere, putem menţiona faptul că Palatul Creţulescu a fost recunoscut în anul 1992 de către noua înfiinţată Comisie a Monumentelor Istorice, ca fiind Monument Istoric listat cu Nr. 541.

 

 

p_cretulesc_6p_cretulescu_1p_cretulesc_5
* Informaţiile au fost culese din lucrarea Cezarei Mucenic, „The Kretzulescu Palace and its Surroundings. Yesterday and Tommorow”

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *