„Descoperă restaurarea. Păstrează originalul” povestea la final sau la un nou început.

03

Cum au definit participanţii această experienţă, cel mai bine ne spun chiar ei (păreri exprimate în chestionarul completat la finalul cursului):
• „A fost  util, frumos, relaxant şi o sursă de optimism. Apreciez mult ce faceţi”. Anca
• „Informativă, utilă, surprinzătoare prin lucrurile noi pe care le-am aflat. Contactul cu piese reale ce necesită sau sunt în curs de restaurare este incomparabil. Şi nu ştiu dacă până acum a mai ţinut cineva cursuri adresate publicului larg despre conservare şi restaurare”. Roxana
• „Totul a fost excelent şi foarte bine pregătit, iar prezentatorii foarte simpatici. O îmbinare reuşită între un timp plăcut petrecut împreuna şi acumularea de informaţii noi, utile”. Ioana

 

Despre ce am făcut noi la întâlniri am încercat să vă ţinem la curent după fiecare moment prin imaginile postate pe contul de pe facebook. Pentru cei care nu au încă cont pe această reţea, aducem şi aici câteva imagini şi informaţii.

Aşa cum ne-am propus, primele două întâlniri s-au desfăşurat la UNA Galeria, în cadrul Universităţii Naţionale de Arte din Bucureşti. În atmosfera plăcută de acolo am pătruns în lumea conservării monumentelor, sau mai exact spus, a conservării picturii de la monumente. Am poposit prin exemple în mai multe zone ale ţării, am fost până sus în turle, din altar şi până în pronaos, dar şi la unele exterioare original pictate. Am văzut ce înseamnă pictura murală, care îi sunt „durerile” sau cum se „tămăduiesc”. Am încercat şi împreună să intervenim reversibil pe machete special pregătite, dar… mai timid, că doar a fost prima întâlnire.

În săptămâna următoare a venit rândul să fie analizate componentele artistice din patrimoniul mobil. Am văzut icoane pe lemn şi tablouri, am înţeles cum evoluează materia de la momentul în care devine operă până la cel al restaurării. Am putut să analizăm direct obiecte de patrimoniu şi să înţelegem transformările.

În cea de-a treia sâmbătă am poposit la Muzeul Naţional de Istorie unde, prin bunăvoinţa domnului Gheorghe Niculescu, şeful secţiei de cercetare, şi al echipei sale, am putut să înţelegem importanţa şi complexitatea analizelor fizico-chimice şi rolul lor în procesul de restaurare. Ne-am „retras” apoi în sala Lapidarium unde am primit sfaturi practice despre cum să conservăm patrimoniul cultural.

La cea de-a patra întâlnire ne-am dorit să ne relaxăm în mod constructiv ascultând povestea Mănăstirii Stavropoleos. Evoluţia în timp a locului, a mănăstirii şi a restaurării a fost desăvârşit expusă de invitatul nostru special, prof. univ. dr. Dan Mohanu, coordonator al lucrărilor de conservare a picturii murale de la acest monument. Doar zgomotele maşinilor folosite la refacerea străzilor de lângă monument ne-au deranjat puţin. Ne-am refugiat un timp în liniştea monumentului pentru ca mai apoi să poposim, prin bunăvoinţa măicuţelor, în biblioteca Mănăstirii, printre obiecte de mare valoare şi atent selectate.

În puţine cuvinte, cam aceasta a fost prima experienţă „Descoperă restaurarea. Păstrează originalul.” Dacă vrei să o trăieşti pe viu, participă la cea de-a doua sesiune, care va începe pe 7 mai.

02
13
14
37
16192017
29313321
384041
424950

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *