Un miop prin Romania – biserici fortificate din Transilvania

03-OCB1323-carta01-OCB_04292008_136_Viscri_copy_302-OCB_04292008_045_Mesendorf06_OCB1415

Şi merită să treci prin Cinşor, unde, dacă e vară devreme, ai putea să prinzi serbările cetăţii. Iar dacă procesiunea religioasă nu te încântă atât de mult, zidurile, turlele, perii din curtea interioară sunt în sine o atracţie. De-aici dacă mergi spre Cincu şi-apoi faci iaraşi la stânga printre dealuri, o să te bucuri, cel puţin de drum. Printre curbele cam de raliu şi pline de văi ale şoselei ai să găseşti alte biserici din secolul XIII-XIV precum Toarcla, Bruiu, Şomartin.

De aici te poţi îndrepta spre nordul judeţului Sibiu, să participi la serbările transilvaniei din Biertan, unde, ca şi în Valea Viilor, biserica fortificată face parte din Patrimoniul Mondial UNESCO. Dacă drumul te duce de la Sighişoara spre Braşov, e musai să te-abaţi de la Buneşti, câţiva kilometri spre est. La Viscri, încă din secolul XIII se află una din cele mai pitoreşti biserici săseşti – albă, curată, bine îngrijită aflată încă în serviciu. Satul e ca un decor de film pentru poveştile rurale de-acum mai bine de-un secol. Casele sătenilor, toate declarate monument istoric, sunt renovate numai prin metode tradiţionale fiind atent supravegheate de UNESCO şi celelalte fundaţii aflate aici. În cazul în care căutai şosete de lână, aici, cam 125 de femei din sat împletesc 10000 de perechi de şosete, mănuşi, căciuli, pulovere sau papuci de pâslă… pe an… fireşte. Mă gândesc că se opresc din împletit doar când vine Prinţul Charles la reşedinţa lui de vară, să-l mai ajute la curăţat ograda.

 

 Când realizez că cele două trei zile ce mi-am propus pentru hoinăreala asta s-au cam prapădit, arunc repede un ochi pe hartă să vad ce-ar mai fi foarte aproape, mă conving să las pe data viitoare Dîrju, Meşendorf, Mercheaşa dar mă opresc puţin Rupea, poate arunc un ochi şi la Roadeş, las în urmă Braşovul, Valea Prahovei şi până acasă trec repede în revistă ce-am văzut ce-am ratat şi care din cele peste 100 de aşezări cu biserici fortificate vor fi în următorul traseu.

text & photo by Ovidiu Bastea 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *