Cristofi Cerchez, un vechiu arhitect din Bucureşti

 

Pornitã în 2009 ca o lucrare de seminar la cursul de ”Istoria Arhitecturii” de la Universitatea Națională de Arte din București, cercetarea construcțiilor inginerului și arhitectului Cristofi Cerchez a prins contur în vara anului 2010 odată cu  întâlnirea cu nepoata acestuia, dr. Simona Condurățeanu, ce a facilitat accesul la documentele aflate în arhiva sa personală și a condus spre identificarea unor informații noi despre ”tata-mare” cum și-l aduce aminte aceasta. 

 OCB4262-casa_mina_minovici

Cercetarea întreprinsă în Arhivele Naționale ale României, Arhivele Primăriei Municipiului București, în Biblioteca Academiei şi, în special, a fondului familial inedit, a scos la lumină peste 45 de imobile de arhitectură privată și publică (civilă și religioasă) ce merită să ocupe un loc de seamă în patrimoniul nostru. 

Marea majoritate a lucrărilor arhitectului sunt realizate în stilul ”rumânesc” cum singur îl numea, dar putem identifica și câteva construcții eclectice și moderniste. Lucrări importante realizate de Cerchez au disparut din pacate in timpul bombamentelor din cel de-al doilea război mondial, ori au fost dărâmate în în anii ’80 (cele din zona Izvor).


În acest an aniversar ne propunem să readucem, pentru prima dată, opera şi personalitatea arhitectului Cristofi Cerchez în conștiința publică prin intermediul planurilor de arhivă și fotografiilor de epocă.

Lucrarea “Cristofi Cerchez, un vechiu architect din Bucureşti”, autor istoric de artă drd. Oana Marinache, va apărea în toamna acestui an la Editura ACS. Proiectul editorial se bucură de finanţare din partea Uniunii Arhitecţilor din România prin Timbrul arhitecturii.


 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *