„Reședințele Știrbey din București și Buftea. Arhitectura și decorația”, autor Oana Marinache

O astfel de lucrare monografică este importantă prin contribuţia adusă cunoaşterii istoriei artei şi arhitecturii româneşti de la sfârşitul sec. al XVIII-lea până la al doilea război mondial. Pe lângă bogăţia de informaţii şi documente vizuale, unicitatea proiectului constă în faptul că o cercetare în detaliu a celor ansambluri rezidenţiale, plasarea lor în contextul arhitectonic şi social, cu informaţii importante despre proprietari – personalităţi ale sec. XIX-XX – nu s-a realizat anterior de o asemenea amploare.

Monografia celor două reşedinţe pune accent pe arhitectură şi decoraţie, dar aduce şi contribuţii importante despre genealogii şi portrete de familie, gustul estetic, organizarea socială şi a vieţii private. În cadrul proiectului sunt valorificate informaţii culese prin cercetarea arhivelor şi a fondurilor familiale, evidenţiindu-se astfel etape istorice şi detalii necunoscute, referitoare la proprietăţile ce au aparţinut uneia dintre cele mai importante familii boiereşti şi domnitoare. Unele imobile sunt astăzi dispărute, profund modificate sau ameninţate cu dispariţia.

Apariţia unei astfel de monografii contribuie la punerea în valoare a două reşedinţe importante pentru istoria Bucureştiului şi a împrejurimilor. Demersul este cu atât mai necesar în condiţiile în care starea de conservare a unora dintre imobile este precară.

Lucrarea va ajunge în faţa cititorilor în toamna acestui an, sprijinul financiar primit din partea Ordinul Arhitecţilor din România, dar şi al sponsorilor privaţi, făcând posibilă editarea acestei lucrări atât în limba română cât şi în limba engleză.

 

oana marinache foto

 Autoarea cărţii, Oana Marinache, este istoric de artă licenţiat al Facultăţii de Istoria şi Teoria Artei din cadrul Universităţii Naţionale de Arte din Bucureşti şi doctorand în cadrul aceleiaşi universităţi.
A scris şi publicat mai multe articole de istoria artei şi a arhitecturii, tipărite sau apărute în medii online. Lucrarea monografică de debut, ”Cristofi Cerchez, un vechiu arhitect din Bucuresti”, Editura ACS, a fost lansată în 2012.

Calităţile Oanei Marinache de cercetător atent şi dedicat studiului surselor scrise şi al activităţilor de teren, abilităţile sale de sinteză şi punere în pagină a informaţiilor culese, numeroasele proiecte in care s-a implicat cu succes recomandă o data în plus lucrarea ”Reşedinţele Ştirbey din Bucureşti şi Buftea. Arhitectura şi decoraţia”.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *