Lansare de carte cu sala plină! „Pictura murală din nordul Moldovei. Modificări estetice şi restaurare”, autor Oliviu Boldura, prefaţă Corina Popa

„Oliviu Boldura a scris un manual de restaurare. Sigur, tema este Moldova, dar metoda, toate lucrurile: problemele tehnice, problemele chimice … toate acestea se află în acest mic, sau mare, manual de restaurare. Pretextul este Moldova, cazurile sunt cele din Moldova, dar mie mi se pare că este un adevărat tratat de restaurare. Sunt lucruri absolut extraordinare aici: descoperirea unor teme noi prin restaurare, găsirea diferențelor între fazele de pictură târzie de la Sucevița și celelalte, tehnica de execuție, … detalii importante pentru încadrarea în epocă a unor monumente și decisive pentru clasificarea monumentelor UNESCO.”, a declarat academician Răzvan Theodorescu, referindu-se la volumul lansat.

Editarea acestui volum, un titlu de referinţă în ceea ce priveşte conservarea patrimoniului cultural construit, a fost posibilă cu sprijinul financiar al Administraţiei Fondului Cultural Naţional, în cadrul sesiunii de finanţare I /2013 pentru proiecte editoriale şi a contribuţiei partenerilor proiectului editorial “Patrimoniul UNESCO din Bucovina în studiu”: CERECS Art S.R.L., Muzeul Bucovina din Suceava și Universitatea Națională de Arte din Bucureşti.
Prima ediţie a cărţii, apărută în 2008, a primit premiul “George Oprescu” al Academiei Române. Această a doua ediţie aduce completări ale conţinutului, pe baza informaţilor obţinute în timpul intervenţiilor de conservare-restaurare din ultimii ani. Astfel, Pictura murală din nordul Moldovei. Modificări estetice şi restaurare” este o sinteză a experienţei de peste 40 de ani de restaurare a unor monumente importante din România și de peste 30 de ani de cadru didactic la Universitatea Națională de Arte din București a prof. univ. dr. Oliviu Boldura.
Această a doua ediţie, publicată în limba română şi engleză, aduce completări ale conţinutului, ca urmare a continuării procesului de conservare-restaurare din ultimiii ani. Apariţia acestei a doua ediţii este importantă nu numai pentru valoarea conţinutului, dar şi pentru că prima ediţie, aparută într-un tiraj bilingv de 1000 exemplare, demult epuizate, este în continuare cerută atât în ţară cât şi de prestigioase muzee și biblioteci din străinatate. Este, așadar, o carte de vizită pe care trebuie să o oferim tuturor celor care se dovedesc a fi alături de noi în eforturile de a ocroti patrimoniul cultural naţional!”, a declarat Anca Dină, preşedinte al Asociaţiei Art Conervation Support.
Cartea reprezintă o contribuţie ştiinţifică originală în cercetarea problemelor restaurării şi conservării picturii murale din Moldova şi a picturii murale în general, depăşind totuşi dimensiunea ştiinţifică şi tehnică. Nu întamplător, autorul acordă o pondere importantă factorului uman drept cauză a modificării estetice a picturii: este vorba de repictări, de restaurări cu materiale improprii, neadecvate, de eventuale vicii tehnice de execuţie, dar şi de interacţiunea cu monumentul fără a respecta principiile şi regulile generale privind conservarea monumentelor. Lucrarea de faţă stabileşte, printr-un număr important de studii de caz, cauzele ce determină modificările estetice ale picturii murale. Se subliniază importanţa majoră a cercetarii interdisciplinare, singura cale de diagnosticare corectă şi premiza stabilirii unei metodologii de intervenţie adecvată fiecărui monument.
 

În spatele acestor rânduri de găsesc oameni deosebiţi care au dorit să dezvolte restaurarea la noi.”, a spus domnul Oliviu Boldura, referindu-se la profesorul Vasile Drăguţ, la Tatiana Pogonat, la ing. chimist Ioan Istudor sau la soţii Paolo şi Laura Mora, pioneri ai domeniului restaurării, ale cărui baze au fost puse în urmă cu 40 de ani. Personal am şi o mulţumire faţă de generaţiile mai tinere, cei care mi-au fost studenţi şi care mai târziu au ajuns coordonatori de şantier şi care, împreună cu echipele pe care le-au coordonat, au trecut prin experienţa unor momente de a căror importanţă nu ne-am dat seama atunci. Dar lucrurile, în timp, s-au adunat. Aşadar, în această carte se află şi sufletul şi priceperea celor care au lucrat pe şantiere alături de mine, cartea de fapt reuneşte experienţa acumulată împreună.”, a adăugat autorul.


0 P1016323DSC 0405lansare 020 P1016304

0 P10163060 P10163090 P10163520 P1016375DSCN6544

DSCN6545DSCN6560DSCN6575DSCN6587

DSCN6588DSCN6589DSCN6600

DSC 0446lansare 01lansare 03

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *