Caietele restaurării 2014 – lansare

Evenimentul de sâmbătă a strâns împreună, în jurul aceleiași idei, circa 80 de persoane preocupate de soarta patrimoniului românesc: restauratori, arhitecți, istorici și istorici de artă, biologi, chimiști, cercetători, studenți, publicul larg. Au fost prezentate două studii de caz, restaurări exemplare, de curând finalizate, restaurări ce sunt incluse în ”Caietele restaurării 2014”: Templul Coral Evreiesc, din București, intervenții de conservare-restaurare prezentate de dr. Iulian Olteanu și Biserica din Topoloveni, județul Argeș, supusă atenției prin prisma restaurării de către dr. Ioan Darida.

Pe lângă discuțiile și întrebările punctuale pe baza prezentărilor expuse au existat și discuții care au lărgit cadrul evenimentului la probleme ample și acute ale patrimoniului cultural dintre care desprindem câteva idei:

„Amândouă lucrările prezentate sunt mai mult decât de notat. Ar trebui să le prezentați Ministrului Culturii și colaboratorilor lui, Patriarhului și altor șefi de biserici, de culte, în niște reuniuni ale parlamentului României pentru că va trebui să se schimbe odată conceptul politic pentru ce înseamnă restaurare, ce înseamnă finanțarea restaurării, ce înseamnă instituții de specializate … Ieri am discutat la INP despre o personalitate extraordinară, Horia Teodoru, care a lucrat într-o vreme în care atitudinea oficilității, a vârfurilor societății, începând de la rege, care numea membrii Comisiunii Monumentelor Istorice, și până la cei ce au condus acest minister, al Cultelor și Artelor atunci, întelegeau ce profunzime socială, culturală și mai ales economică prezintă restaurarea” a afirmat prof. dr. Ioan Opris.

Prof. dr. Tereza Sinigalia, istoric de artă, a luat cuvantul după prezentarea dr. Ioan Darida despre restaurarea bisericii din Topoloveni, județul Argeș: “Am vazut de curând o lucrare apărută în Argeș care face o radiografie îngrozitor de tristă a ceea ce se petrece în Arges în acest moment. Pentru că există în Argeș, în afară de aceste restaurări profesioniste, și cel prezentat azi este un exemplu absolut fericit, există așa numitele restaurări care sunt repictări grosolane, absolut grosolane!, repictări executate de persoane care nu au nimic de a face cu restaurararea. Deși făcute cu bună intenție, aceste repictari în mod evident au distrus pictura originală. Dincolo de această foarte gravă intervenție, și arată îngrozitor. […]

Și ierarhia și chiar și viitorii preoți trebuie învățați ceea ce este valoare și de ce trebuie să o păstrăm.“


În prezentarea sa, dr. Iulian Olteanu a ținut să precizeze: “Aș vrea să insit asupra factorului uman care din păcate își pune amprenta din ce in ce mai mult pe majoritatea cazurilor care vin în atenția firmelor de restaurare, pentru că viciile de tehnică, vandalismele și nepăsarea sunt un lucru de care ar trebui să se țină seama și din păcate nu prea se fac multe lucruri în a face mentenanță la tot ce se restaurarează sau la tot ce se încearcă a fi conservat din patrimonial național”.

 

”Caietele restaurării 2014” sunt o nouă culegere de texte despre conservarea și restaurarea patrimoniului cultural: monumente, fortificații și componente artistice; o incursiune în deslușirea tehnicilor de execuție, înțelegerea materialelor, a stilurilor în pictură și a programelor iconografice.

Numărul din acest an conține 256 pagini color, structurate în peste 20 de articole, cu circa 30 autori. Sunt analizate opere de patrimoniu mobil și imobil reprezentate prin ctitorii din București, Sibiu, Dragomirna și Voroneț (Suceava), Agapia (Neamț), Cormaia (Bistrița Năsăud), Topoloveni și Băjești (Argeș), Potlogi (Dâmbovița), Berca (Buzău), Tg. Horezu (Vâlcea), ș.a. Cuprinsul publicației și mai multe detalii pot fi găsite pe http://acs.org.ro/ro/editura-acs/378-caietele-restaurarii-2014

Partenerii proiectului editorial sunt: Universitatea Națională de Arte din București, Universitatea de Arte și Design din Cluj Napoca, Ordinul Arhitecților din România. Publicația beneficiază de sprijinul financiar al Ordinului Arhitecților din România, din Timbrul de Arhitectură.

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *