Lansare de carte „Piatra în patrimoniul românesc. Degradări specifice și tratamente adecvate”, autor Iulian Olteanu, Editura ACS

Acest titlu completează Colecția Științific a Editurii ACS alături de alte două cărți de referință pentru conservarea patrimoniului: ”Noțiuni de chimia picturii”, autor Ioan Istudor și ”Pictura murală din nordul Moldovei. Modificări estetice și restaurare.”, autor Oliviu Boldura.
”Lucrarea de față este o noutate surprinzătoare prin maniera modului de abordare a restaurării rocilor din monumente. Ea face un racord reușit și extrem de necesar astăzi între metodele de studiu ale geologiei, pe de o parte și practica restaurării pietrei, pe de altă parte. Cititorul găsește un conținut științific valoros, metode de studii multidisciplinare și excelente modalități de reprezentări grafice.” precizează prof. dr. Marin Șeclăman în Cuvânt înainte.
”Rezultat al unei experiențe autentice, consumată de pe poziția interdisciplinară a restauratorului, cartea pe care Iulian Olteanu ne-o oferă astăzi are dimensiunile și consistența unui veritabil tratat. Axul în jurul căruia se construiește, cu o statornică vigilență științifică, cercetarea sa îl constituie opera de artă. Iar ținta rigurosului său parcurs privind determinarea degradărilor specifice materialelor litice, este construirea unei metodologii de diagnosticare corectă, capabilă să legitimeze intervenția asupra operelor sculpturale și arhitecturale din piatră. Reprezentând primul ghid metodologic destinat conservării pietrei în spațiul românesc, cartea capătă un interes mai vast printr-o reevaluare critică a ceea ce se afirma până acum despre etiopatogenia componentelor artistice din piatră.” apreciază prof. dr. Dan Mohanu în prefața cărții.
În cele 336 de pagini color ale cărții „Piatra în patrimoniul românesc. Degradări specifice și tratamente adecvate”, Iulian Olteanu prezintă monumente emblematice ale patrimoniului românesc dintre care amintim: Poarta Sărutului – Constantin Brâncuși, Banca Națională a României, Palatul Elisabeta, Palatul de Justiție, Portalul Muzeului Brukenthal, Mănăstirea Stavropoleos, Biserica Episcopală din Curtea de Argeș dar și opere de patrimoniu mobil din cadrul Muzeului Național de Artă al României. Este analizată structura petrografică a operei de artă, starea de conservare a materiei litice, sunt prezentate tratamente adecvate tipurilor de degradare identificate, toate fiind exemplificate prin studii de caz.
Cartea se adresează cu precădere specialiștilor în domeniul restaurării (restauratori, arhitecți, geologi, chimiști, fizicieni, istorici de artă, biologi, muzeografi ș.a.) și studenților de la facultățile de profil, completând un vid documentar al domeniului.
 
Autorul cărții, Iulian Olteanu, a făcut studii în țară (Universitatea Națională de Arte din București și Universitatea București) și străinătate (Italia); a participat la numeroase șantiere internaționale și a coordonat, în cei aproximativ 20 de ani de experiență, peste 10 șantiere de restaurare piatră. A colaborat cu personalități internaționale ale domeniului conservării de piatră pe șantiere, în proiecte sau la diferite conferințe.
 
Parteneri proiect: DUCT S.R.L., Ordinul Arhitecților din România, Universitatea din București
Cartea a apărut cu sprijinul Ordinului Arhitecților din România, din Timbrul Arhitecturii.
Proiect editorial co-finanțat de Administrația Fondului Cultural Național.

sigle piatra

 

 

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *