Metode alternative de combatere a biodegradării | Workshop internaţional

Trei specialişti recunoscuţi în domeniu au fost lectorii acestui workshop, prezentându-și lucrările pe parcursul celor două zile.


Dr. Robert Waller, expert internațional în evaluarea riscurilor pentru patrimoniu, fost coordonator al Departamentului de Conservare de la Muzeul Canadian al Naturii din Ottawa, Canada, a vorbit despre riscul poluării și al biodegradării, reducerea costurilor de conservare printr-o prioritizare corectă a problemelor și o colaborare eficientă între specialiștii implicați în conservarea patrimoniului. Un accent important al prezentărilor sale a căzut asupra problemei evaluării corecte a magnitudinii riscurilor la care sunt expuse colecțiile din muzee și impactul acestui lucru asupra gestionării eficiente a fondurilor.


Dr. Pascal Querner, cercetător în cadrul Institutului de Zoologie al Universităţii de Resurse Naturale şi Stiinţe Aplicate ale Vieţii din Viena, a prezentat gestionarea integrată a biodeteriorării (IPM), modalitate eficientă și sigură de control a activității biodăunătorilor, și metode alternative, non-chimice de combatere a biodegradării. Prezentările sale au pus accentul pe importanța unei monitorizări corecte în identificarea posibilelor infestări ale spațiilor ce adăpostesc colecții de patrimoniu și pe diverse măsuri preventive pentru reducerea riscului biodeteriorării.


Dr. Morten Ryhl Svendsen, profesor în cadrul Şcolii de Conservare din Copenhaga, a vorbit participanţilor despre poluanții și metode practice de reducere a poluării interne în muzee. Prima sa prezentare a inclus clasificarea și caracterizarea principalelor substanțe poluante din interiorul muzeelor, fiind urmată de prezentări ce au dat informații esențiale pentru evaluarea corectă a riscurilor expunerii colecțiilor în medii poluante dar și metode practice și eficiente de eliminare a substanțelor nocive atât pentru colecții cât și pentru personalul care intră în contact cu ele.


Concluziile fiecărei prezentări ale specialiștilor invitați au dus în aceeași direcție. Cei trei specialiști au subliniat fiecare în parte cât de importantă este evaluarea riscurilor, monitorizarea biodeteriorării și a poluării, și cât de mult poate o evaluare/monitorizare corectă să eficientizeze costurile necesare conservării colecțiilor. Fiecare dintre ei a exemplificat cu un număr impresionant de studii de caz cele expuse.


Câteva exemple au fost legate de metodele alternative de combatere pentru insectele xilofage (metoda anoxiei și a criogenării) sau modalități simple, sigure și eficiente de eliminare a poluanților proveniți din diverși solvenți și alte materiale  utilizate în procesul restaurării (utilizarea cărămizii de lut nears ca absorbant al compușilor poluanți din atmosferă și ca metodă de control a umidității relative a aerului).


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *