Reversibilitatea și compatibilitatea între tradiție și principiu


La 40 de ani de la implementarea Normelor de Restaurare-Conservare în Romania asistăm la diluția vechilor principii, înlocuite tacit, cu concepte insuficient elaborate, stipulate doar prin reglementări juridice. Efectele distructive se răsfrâng direct, ireversibil, asupra patrimoniului.


Studiile de caz pot demonstra că principiile restaurării transgresează graniţele dintre societăţi, indiferent de structura politică. Criteriile vechi de reparare a textilelor sunt fundamental deosebite de principiile şcolii româneşti de restaurare din anii 80’? Trebuie amendate în sec. XXI?

Modernizarea conceptuală a vechilor paradigme trebuie să păstreze elementele care şi-au demonstrat perenitatea, coerenţa şi legitatea practică. Starea de conservare a pieselor reparate în trecut poate constitui o probă a calității tehnicilor tradiționale de intervenție.


 *Abstract articol „Reversibilitatea și compatibilitatea între tradiție și principiu” în ”Caietele restaurarii 2015”. Articolul complet se poate citit în formatul tipărit al publicației, pp. 87 – 97.

cretu si lupu fig.4a NOU detaliu reparatii Epitaf 1490cretu si lupu fig.4c NOU EPITAF 1490 releveu 1940 IORGAfig.2

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *