O etapă inedită privind descoperirea și recuperarea unor picturi murale din sec. al XIV-lea, la biserica evanghelică ”din Deal” de la Sighișoara

Pe lângă particularităţile tehnice de realizare a imaginilor, autorii picturilor de la Sighişoara au folosit scheme compoziţionale de largă circulaţie în Europa acelei epoci, figurile zugrăvite, expresiv deformate, delicate, spiritualizate, fiind exemple caracteristice ale stilului „gotic internaţional” din Transilvania.


Repictare si autentic în picturile murale de la Biserica ”Adormirea Maicii Domnului” din Câmpina, Prahova
Biserica  monument istoric de   secol XVII, „Adormirea  Maicii Domnului” și ”Sf. Ierarh  Nicolae”, din orașul Câmpina, păstra conform sondajelor realizate între  anii 1970 – 1971 către  de restauratorul  Constantin Ciobanu,  sub o repictare în ulei  executată în secolul XIX, pictura originală,  realizată în tehnica ” a fresco”. Nici o altă sursă  documentară ce a fost cercetată pe parcurs în mai multe  arhive,   nu indica numele autorului picturii originale și nici pe al celui cel ce a realizat intervenția ulterioară.
Prin lucrările  de conservare – restaurare demarate în 2003  și finalizate în anul 2005 asupra picturilor murale au fost  puse în valoare  picturile originale realizate în tehnica ” a fresco,  descoperindu – se atât autorul picturii autentice cât și ce al celui ce a realixai repictarea ulterioară.

 

 *Abstract articol „O etapă inedită privind descoperirea și recuperarea unor picturi murale din sec. al XIV-lea, la biserica evanghelică ”din Deal” de la Sighișoara” în ”Caietele restaurarii 2015”. Articolul complet se poate citit în formatul tipărit al publicației.

 

Romeo G 5.Ansamblu pictura sec.XIV daca e destul de buna sa o pui mareRomeo G 3.Sf.TreimeportretRomeo G 1.IissusportretLasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *