Conservation Science – supliment al publicaţiei Studies in Conservation

 
Recomandările forumului subliniază problema integrării, relevanței şi impactului conservării şi restaurării ca domeniu ştiinţific în domeniul protejării patrimoniului cultural. Discuţiile s-au focalizat pe stabilirea strategică a priorităţilor domeniului, iniţierea dialogului şi implicarea părţilor interesate din afara domeniului (ex: publicul), precum şi nevoia de a consolida rolul organizaţiilor din domeniu şi/sau a instituţiilor educaţionale.
În vederea comunicării rezultatelor discuţiilor organizate în 8 grupuri distincte, acestea au fost formulate şi elaborate de autori individuali într-o serie de articole. Fiecare articol face referire la discuţiile ce au avut loc în cadrul fiecărui grup. Deşi articolele sunt scrise de câte un singur autor, ele cuprind în mare parte contribuţia colectivă a tuturor celor implicaţi.
 
Articolului scris de Agnes W. Brokerhof este focalizat pe problema evidenţierii contribuţiei domeniului ştiinţific în domeniul general al protejării patrimoniului. Gunilla Lagnesjö pune în discuţie felul în care domeniul conservării şi restaurării contribuie la organizarea priorităţilor din domeniile sociale; Nancy Bell explică felul în care trebuie stabilite în mod strategic priorităţile din domeniul protejării patrimoniului iar Stefan Michalski examinează instrumentele necesare evaluării necesităţilor şi impactului rezultatelor obţinute în cadrul aceluiaşi domeniu de interes. Marie-Claude Corbeil pune în discuţie rolul organizaţiilor de conservatori şi restauratori, Stavroula Golfomitsou pune în evidenţă noi paradigme pentru educaţie şi formare; Sujeong Lee detaliază procesele de elaborare a politicilor şi a specialiştilor care elaborează politici pentru domeniul protejării patrimoniului, iar Katy Lithgow dezvoltă în lucrarea sa oportunități pentru evidențierea colaborărilor cu publicului şi a implicării acestuia.
 
Formatul complet al publicaţiei se poate descărca gratuit de pe siteul organizaţiei ICCROM la următoarea adresă:

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *